fbpx

Hoe gezond is vegetarisch broodbeleg?

Kies je voor een vegetarisch of veganistisch dieet, dan moet je volgens Sanne Mouha vooral opletten dat je genoeg vitamine B12 en voldoende eiwitten binnenkrijgt. “En net daar wringt het schoentje bij vegetarisch beleg”, klinkt het. “Want dat bevat vaak amper tot geen eiwitten.

Ben je vegetariër of veganist? Kies dan zo vaak mogelijk voor eiwitrijk beleg, zoals hummus. Maar er zijn ook tal van voordelen aan vegetarisch beleg, en dan vooral aan vegetarische spreads.

Zo bevatten ze meer vezels dan de niet-vegetarische varianten. De verklaring is simpel: ze worden meestal gemaakt van groenten.

Een traditionele vleessalade bevat bijvoorbeeld maar 0,6 gram vezels, terwijl sommige paprikaspreads er maar liefst 6 gram van bevatten. Dat is tien keer zoveel.

Lekker gevarieerd

Als je evenwichtig wil eten en géén overtuigde vegetariër bent, is het vbelangrijk om erop te letten dat je voldoende afwisselt tussen vegetarisch en beleg met vis of vlees.

In het laatste geval kies je beter voor vers vlees of restjes daarvan, dan voor charcuterie.

Eet je elke dag boterhammen? Zorg er dan gewoon voor dat je dat van alles in huis hebt – magere charcuterie, vegetarisch beleg, kaas, confituur … – en wissel elke dag af. Of eet een boterham met kaas, eentje met iets vegetarisch en eentje met vlees. Ook vis kan je perfect op je boterham leggen.

Het belangrijkste is dat je varieert!