fbpx
Hoe bereken je een zetel?

Een zetel berekenen is in feite niet moeilijk. Als je weet te delen en ook weet wanneer en hoe, heb je zo de zetels binnen.

In deze uiteenzetting zullen aan de orde komen:

1. Aantal stemmen op de lijst
2. Systeem van De Hondt
3. Voorkeur gekozen
4. Toewijzing van de zetels

Ik zal proberen deze materie die voor veel mensen heel ingewikkeld is op een kinderlijke manier uit te leggen. Ik hoop dat nadat u dit stuk gelezen hebt zelf aan de slag kan gaan en na de telling zelf zetels kan berekenen. Om u een stapje te helpen plaats ik de resultaten van Paramaribo voor u. Het wordt dan lekker rekenen geblazen.

Aantal stemmen op de lijst

Suriname kent geen landelijke evenredigheid. De wetgever heeft ons land opgedeeld in 10 kiesdistricten. De districten hebben elk op basis van het aantal bewoners een aantal zetels toegewezen gekregen. De discussie over die toewijzing zullen we hier niet voeren. Zo heeft Paramaribo 17 zetels toegewezen gekregen en Wanica 7.

Na elke verkiezing krijgen de partijen/combinaties een aantal stemmen. Dit is de eerste stap, omdat het in de regel zo is dat de partij met de meeste stemmen vaak de meeste zetels toegewezen krijgt. Maar de praktijk gaat leren dat het niet altijd zo is.

Systeem De Hondt

Suriname gebruikt het systeem van de Belg, De Hondt, om zetels te verdelen. Deze methode wordt ook toegepast in Engeland. Hier gaat men elke keer wanneer een zetel toegewezen is geworden het totaal delen door het aantal zetels plus 1. Haal even diep adem. We gaan het illustreren.

Tijdens de verkiezingen in Verkiezingsland doen 5 partijen mee. Ze krijgen van de kiezers de volgende stemmen:

A krijgt 5000
B krijgt 1900
C krijgt 6100
D krijgt 500
E krijgt 1500

In Verkiezingsland zijn er 9 zetels te verdelen. Dat is een lekker klein en knus land. Hoe gaan we de zetels verdelen? Simpel.

Het eerste dat u doet, is de partijen in een kolom te rangschikken naar het aantal behaalde zetels. Dat doet u om overzichtelijk te werk te gaan. In de eerste kolom zet u de naam van de partijen. In de eerste rij zet u de nummers van de zetels die behaald moeten worden. Omdat er 9 zetels te halen zijn zet u 1 tot en met 9. Uiteraard laat u het eerste vakje leeg. In de onderste rij gaat u onder de nummerrij de partijnaam invullen die de zetel toegewezen krijgt.

tabel

In de kieswet (art 131) staat dat de eerste zetel aan de politieke organisatie wordt toegekend met het hoogste aantal stemmen. In ons voorbeeld is dat Partij C. Die politieke organisatie heeft namelijk 6100 stemmen behaald. Dus de eerste zetel gaat naar Partij C. Het totaal aantal van de stemmen dat Partij C heeft behaald, moet nu door 2 gedeeld worden. Dit maakt dat partij C nu op het totaal van 3050 komt. Dit getal plaatst u in de tweede kolom onder (2).

We komen nu in kolom (2) terecht. U ziet dat Partij A nu het grootste aantal stemmen heeft. Dus de tweede zetel gaat naar partij A. Hun totaal aantal deelt u door 2. Hun aantal komt dan neer op 2500. Dit aantal plaatst u in kolom (3)

We komen nu in kolom (3) terecht. U ziet dat Partij C nu het grootste aantal stemmen heeft. Dus de derde zetel gaat naar partij C. Maar hier komt het!. Hun totaal (6100) deelt u nu door 3. Hun aantal komt nu neer op 2033,33.

We doen hetzelfde in kolom (4). Daar zien we dat Partij A de meeste “stemmen” heeft. De vierde zetel wordt aan hen toegewezen. Hun totaal deel je door 3. Dat komt nu neer op 1666.66.

We belanden in kolom (5). Daar zien we dat Partij C weer de meeste stemmen heeft. De vijfde zetel krijgen zij. Hun totaal delen wij door 4. We komen dan op 1525.

De zesde zetel kolom (6) wordt toegewezen aan Partij B. Ze hebben immers nu de hoogste score (1900). Hun totaal wordt gedeeld door 2. We krijgen dan 950.

In kolom (7) zien we dat Partij A het hoogste aantal heeft. Zij krijgen dus de zevende zetel. Hun totaal gaan we nu delen door 4. We krijgen dan 1250.

Nog twee te gaan. In kolom (8) wordt de 8ste zetel aan Partij C toegewezen. We delen hun totaal door 5 en komen op 1220.

En de laatste zetel gaat naar? Als u goed gelezen hebt weet u het al. Partij E krijgt de 9de zetel. Omdat er geen 10de zetel is gaan we niet meer delen. Partij C krijgt 4 zetels, Partij A, 3 en Partij E en B steeds 1.

Dit systeem van zetelverdeling heeft de wiskundige De Hondt bedacht.

Voorkeur gekozen

Hoe wordt een kandidaat bij voorkeur gekozen? Er is geen voorkeursaantal voor afgesteld. We gaan ons in deze slechts richten op Partij C. De kandidatenlijst van Partij C zag er zo uit.

Om de te weten wie bij voorkeur is gekozen moet je het totaal (6100) delen door het aantal verkregen zetels. Partij C kreeg 4 zetels toegewezen. Dus een kandidaat op de lijst met 6100 : 4= 1525 stemmen is bij voorkeur gekozen. Als we naar de kandidatenlijst krijgen zien we dat meneer G, 1600 stemmen heeft behaald. Dat is meer dan wat hij nodig heeft. Hij komt dan bij voorkeur binnen.

Als er geen personen meer zijn die dit aantal hebben gehad, worden de zetels aan de kandidaten volgens de volgorde op de lijst toegewezen. Dus na meneer G mogen de heren/vrouwen: X, W en B zich parlementariër noemen.

Ik hoop dat deze uiteenzetting duidelijk is. In een andere uiteenzetting nemen we een willekeurig district onder de loep.

Gregory Rijssen

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…