H&M weer overhoop met doelgroep

De Zweedse kledinggigant H&M lijkt dringend toe aan een preproductiediversiteitsmanager. Na de woedende reacties op het “coolste aapje van de jungle” – H&M-winkels werden in puin getrapt – kan het merk zich eigenlijk geen nieuwe designmissers veroorloven. En toch ging het opnieuw fout.

H&M stores stormed in Africa over ‘monkey in the jungle’ sweatshirt ad

Een mannetje op een sok dat met zijn drilboor in een weg boort, bleek – als je de sok ondersteboven houdt – in de ogen van sommige klanten het Arabische woord ‘Allah’ uit te beelden.

Puur toeval, bezwoer het kledinghuis, maar nam de sokken zekerheidshalve toch maar uit het assortiment.

Ongeacht de gevoeligheden bij verschillende doelgroepen, H&M had kunnen weten wat elke eerstejaars marketingstudent weet: test je merk. Want wat in de ene regio hartstikke cool lijkt, kan elders heel erg fout zijn.

Neem bijvoorbeeld Pee Cola (het bestaat echt): het mag in Ghana zeer populair zijn, in andere landen zullen weinig mensen deze frisdrank in hun winkelwagentje stoppen. 

In Spaanssprekende landen zou je de smartphone Lumia beter niet aan je vriendin moeten geven; er zijn niet veel vrouwen die het prettig vinden in het openbaar gezien te worden met het merk “Prostituee”.

En Siri, de persoonlijke assistente die woont in iPhones, doet in het Georgische taalgebied veel wenkbrauwen fronzen. In die contreien schijnt met dit woord een bepaald deel van de mannelijke anatomie te worden aangeduid.

Maar het kan altijd erger: een Finse supermarkt verkocht de Megapussi. Deze aardappelchips waren te krijgen in – echt! – de KKK Supermarkten

Toegegeven: de supermarktketen is inmiddels afgestapt van deze naam. De diversiteitsmanager had waarschijnlijk inmiddels het eerste semester Marketing voor Dummies doorlopen.

Overige berichten