fbpx
HI&T werkt aan normaliseren consumentenprijzen

GFC NIEUWS- Het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) doet er alles aan om de prijzen in de winkels te normaliseren.

Minister Stephen Tsang erkent dat de prijzen hoog zijn, maar dat zijn ministerie dagelijks gesprekken heeft om dit onder controle te brengen.

Het ministerie heeft geconstateerd dat de prijsstijgingen niet van de winkeliers komen, maar van leveranciers en tussenhandelaren. “We hebben dagelijks gesprekken met de winkeliers, zij zijn niet degene die aan prijsopdrijvingen doen. Zij geven ook aan dat zij geen chaos willen,” aldus de bewindsman, die zegt dat er veel klachten worden ontvangen van winkeliers over klanten die agressief reageren vanwege de lockdown maatregelen en hoge prijzen.

Met de leveranciers en importeurs lopen er afspraken dat zij de consumentenprijzen doorsturen naar het ministerie. HI&T zal deze prijzen op haar beurt, mogelijk via de Covid-website, kenbaar maken aan de samenleving, zodat prijsopdrijving wordt voorkomen. Minister Tsang kondigt ook aan dat de Economische Controle Dienst (ECD) streng gaat optreden bij prijsopdrijving.

“We gaan niet toestaan dat mensen misbruik maken van de situatie.” Klachten van prijsopdrijving kunnen worden doorgeven op het verkorte nummer 1940 van de ECD of via whatsapp 8530915.

Minister Tsang verzoekt de samenleving ook het hamsteren van goederen na te laten, omdat dit tot schaarste leidt met ook prijsopdrijving als gevolg. De bewindsman merkt op dat bij de eerste lockdown maatregelen men massaal toiletpapier ging inkopen, maar dat er nu een rush op kookgas lijkt te zijn.

Op de eerste dag van de strakke total lockdown bleken heel wat winkeliers hun deuren gesloten te hebben gehouden. Minister Tsang geeft aan dat het niet goed is gegaan vanwege de beschikbaarheid van de pasjes voor ondernemers. Volgens hem is het ook niet makkelijk de winkeliers te overtuigen om open te blijven. De meesten willen liever gesloten blijven uit angst voor besmetting of chaos in hun winkel.

De bewindsman roept de samenleving op elkaar de helpende hand te reiken en vooral te voorkomen dat seniorenburgers zelf de straat op gaan. Hij wil niet praten over sancties wanneer mensen menen de regels te overtreden, omdat men wellicht zal overwegen de regels juist te overtreden indien de sancties niet streng genoeg zijn. De bewindsman wijst erop dat er juist een beloning staat op het niet overtreden van de regels, namelijk het helpen redden van honderden mensenlevens.

“Over sancties: Ik denk niet dat we moeten denken in de richting van sancties. Wanneer u het bekijkt als sancties dan gaat u er bewust van uit dat u zich niet aan de regels wil of kan houden. Dat is niet goed, want waarom wil u weten wat de sancties zijn als u zich niet aan de regels houdt. Als een sanctie niet streng genoeg is dan wil u wel overwegen om de regels niet te volgen? Waar zijn we mee bezig. Misschien moeten we het niet bekijken als sancties, maar als een beloning. Beloning kan zijn dat u honderden mensenlevens redt. De maatregelen zijn gedaan niet om u onaangenaam te zijn. We gaan niet strak optreden wanneer u geen gas meer heeft en naar de winkel moet om gasbom te kopen. Denk dat de agent ook het hart op de juiste plek kan hebben indien u aannemelijk kan maken dat u op straat moet zijn.”

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…