Tijdens de feestdagen, in de maand december, wordt er veel gekocht en verkocht door consumenten en ondernemers. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), de afdeling Consumentenzaken adviseert consumenten en ondernemers om vooral te letten op de vervaldata bij het kopen en verkopen van levensmiddelen.
Consumenten moeten duidelijk geattendeerd worden middels een aanplakking, van producten die binnen een maand zullen vervallen. Deze producten kunnen bijvoorbeeld tegen een goedkoper bedrag worden verkocht aan de consumenten door de onderneming.
Indien het product reeds vervallen is, mag dit niet worden verkocht aan de consumenten. De ondernemer kan de vervallen producten ook wel kwijt aan de importeur. Hiervoor wordt er meestal een regeling getroffen door de importeur en de winkelier, waarbij de producten die de vervaldatum naderen teruggehaald worden door de importeur.
In de maand december staan de winkels en kranten vol met kerstaanbiedingen. Het is makkelijk om voor u als consument in de verleiding te raken om aankopen te doen in deze periode. Het is echter raadzaam om vooraf een budget te maken afgestemd op uw inkomen en uitgaven.
Hierbij enkele tips:
Maak een begroting en houd u hieraan. Geplande uitgaven zijn ook een goede manier om uw uitgaven bij te houden en om ongewenste aankopen te voorkomen.
Als u een aanvraag voor een lening doet, vraag alleen het bedrag aan dat u nodig heeft en wat u kunt veroorloven om terug te betalen op basis van uw salaris en andere verplichtingen. Dit geld ook voor aankopen via rekeningbonnen.
Maak een boodschappenlijst en check dit tweemaal. Dit helpt u om prioriteiten te stellen en uw behoeften te scheiden van uw wensen.
Wees op uw hoede bij advertenties of aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Deze kunnen vals of misleidend zijn ontworpen om een negatieve invloed te hebben op uw beslissingen.
Kijk goed rond en vergelijk de prijs en kwaliteit. Hierdoor kunt u de beste aankoop beslissingen maken.
Controleer uw zakken door middel van uw aankoop bon, om ervoor te zorgen dat u alle items die u heeft gekocht heeft ontvangen. Als u items die in elkaar gezet moeten worden heeft gekocht, moet u ook elke individuele verpakking controleren om ervoor te zorgen dat u alle benodigde onderdelen heeft ontvangen;
Stel zoveel als mogelijk vragen. Vooral als het gaat om elektrische apparaten, vragen over bijvoorbeeld de vereiste spanning bv of het 110V of 220V en de noodzaak van een transformator.
Zorg ervoor dat u uw aankoop bon ontvangt en goed bewaard. Het is uw bewijs dat u het item in de winkel heeft gekocht. Mocht het item later defect zijn dan is uw aankoop bon nodig.
Als consument moet u altijd informeren over de garanties en service na verkoop. Dit zal u helpen bepalen of u iets moet kopen van dat bedrijf of ervoor kiezen om ergens anders heen te gaan.
Lees altijd de contracten zorgvuldig voor ondertekening. Indien u aangeeft dat u zich niet bewust bent van een term, nadat een contract is getekend ontslaat dat u niet van de bepalingen die in het contract waren opgenomen. Alleen als de wet aangeeft dat bepaalde artikelen of clausules niet van toepassing waren, kan het contract als niet rechtsgeldig worden beschouwd.(GFC)