fbpx

HI&T organiseert Mini expo “composteerbaar en biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal”

GFC NIEUWS- Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft afgelopen week een Mini expo “composteerbaar en biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal” en een tweede stakeholdersmeeting georganiseerd.

Minister Stephen Tsang van HI&T heeft de expo geopend en de aanwezigen ook toegesproken.

Hij benadrukte dat er vooral een mindshift nodig is in de samenleving met betrekking tot het gebruik van styrofoam and single use plastic met name de handzakken.

“Het verbieden is één ding maar uiteindelijk moeten wij als individu ervan bewust zijn dat het echt aan ons zelve te wijten is dat we geen vuil op straat mogen gooien”, zegt Tsang.

Vincent Fernandes, waarnemend onderdirecteur Marktbeheersing gaf aan dat er reeds ondernemers zijn overgestapt zijn naar alternatieve verpakkingsmateriaal, onder andere biologisch of afbreekbaar verpakkingsmateriaal. “Dat vinden wij een zeer goede stap”, zegt de onderdirecteur.

Diverse genodigden uit de private sector, verschillende ministeries waaronder het ministerie van Volksgezondheid, Landbouw, Veeteelt en Visserij , coördinatie Milieu van het Kabinet van de president en andere sectoren zijn geïnformeerd over de alternatieven die er zijn voor verpakkingsmateriaal van styrofoam.

Per 1 november zal er een verbod gelden voor gebruik van styrofoam binnen de horeca.

Round Enterprise, Gaiura en de Keurslager hebben de genodigden kennis laten maken met hun producten, middels een presentatie.

De ondernemers benadrukten dat het belangrijk is dat de samenleving het belang inziet om over te stappen naar composteerbaar en biologisch afbreekbare producten.

BEKIJK OOK
Samenleving moet alert blijven en zich niet laten misleiden door Organic

De bedrijven importeren verschillende producten die composteerbaar en biologisch afbreekbaar zijn als vervanging van styrofoam verpakkingsmateriaal binnen de horeca sector.

De aanwezigen waren vooral onder de indruk van de bakken die gebruikt kunnen worden in de oven.

HI&T is met onder andere het ministerie van Financiën, ministerie van Volksgezondheid en coördinatie Milieu van het Kabinet van de president, randvoorwaarden aan het ontwikkelen, om het beleid met betrekking tot styrofoam te implementeren.

Tijdens de tweede workshop hebben stakeholders wederom de mogelijkheid gehad om voorstellen te doen aan het ministerie.

Maureen Silos van de Caribbean Institute benadrukte tijdens haar presentatie dat burgerparticipatie belangrijk is. Het is belangrijk dat de stakeholders samen met het ministerie werken aan het zo goed mogelijk laten verlopen van de overgangsperiode en uitbanning van styrofoam.

Verschillende organisaties hebben tijdens de discussie- en vragenronde voorstellen gedaan om de uitbanning van styrofoam succesvol te laten verlopen.

Er is een overgangsperiode van zes maanden in acht genomen met betrekking tot voorraden die thans bij de importeurs en producenten liggen of bestellingen die reeds onderweg zijn. Deze verloopt op 30 oktober.

Stakeholders die informatie nodig hebben, kunnen contact opnemen met het onderdirectoraat Marktbeheersing via 402080 toestel 1053/1066/1218 of e-mailen naar [email protected]