HI&T organiseert Internet of Things Conferentie

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voert het Business Climate and Innovation Programme (SUBCIP) uit.

Dit programma heeft tot doel om de toegevoegde waarde van de particuliere sector voor de economie te vergroten.

Binnen dit programma heeft het ministerie de Fab Foundation Suriname geïnitieerd voor het opzetten van een netwerk van Fabrication Labs in Suriname.

Voor capaciteitsontwikkeling hebben acht participanten uit Suriname en Frans-Guyana deelgenomen aan Fab Academy 2019, van Januari tot en met Juni 2019.

Fab Academy is een jaarlijkse opleiding die vanuit de prestigieuze technologische universiteit MIT in Boston Massachussets USA via distance education wordt aangeboden aan Fablabs. Dit jaar deden meer dan 107 landen mee, waaronder Suriname en Frans- Guyana die een samenwerking zijn aangegaan.

De capaciteitsversterking legt de basis voor het ministerie van Onderwijs, Manifact LaKaz Lab in Frans-Guyana, IoT-lab en Stichting Probitas in Suriname om zich verder te ontwikkelen op dit gebied.

De kennis die is verworven tijdens de Fab Academie training heeft reeds vruchten afgeworpen waarbij 8 professionele machines, robots muziekinstrumenten en gezelschapsspelen die passen in de huidige Internet of Things en 4e Industriële Revolutie zijn ontworpen en gefabriceerd. Daarom organiseert het ministerie van Handel Industrie en Transport (HI&T) de eerste Fab Amazonia Conferentie: IoT in the Amazon: How Fab Labs create the future through collaboration.

In de IoT Conferentie van 28 en 29 juni 2019 wordt aan deze Fab Academie participanten een platform gegeven om presentaties te geven van de door hen uitgevoerde projecten. Dit wordt gedaan middels een expo, alsook door presentaties met vraag en antwoord sessies.

Daarnaast zullen presentaties gegeven worden door meer ervaren Fablabs uit de regio zoals Frans Guyana, Peru en Trinidad. In diverse panels zal er vervolgens gediscussieerd worden over de toekomst van IoT en het Fablab netwerk in Suriname en de Amazone regio.

De formele opening van het IoT Lab van IT Core, deels gefinancierd vanuit het SUBCIP Programma is één van de hoogtepunten.

Overige berichten