fbpx

HI&T informeert samenleving over uitbanning ‘single use’ producten

GFC NIEUWS- Het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) heeft na overleg met relevante stakeholders waaronder het Kabinet van de President: Coördinatie Milieu en het Ministerie van Volksgezondheid per 1 november 2019 een gebruiksverbod ingevoerd voor styrofoam.

In de afgelopen periode is er overleg geweest met verschillende stakeholders uit de sector over de knelpunten en de mogelijke gevolgen die er kunnen ontstaan na de invoering van het gebruiksverbod op ‘foam’ bakjes.

Het onderdirectoraat Marktbeheersing heeft in de afgelopen periode gesprekken gevoerd met producenten en importeurs van verpakkingsmateriaal.

De producenten en importeurs staan volledig achter het besluit van het Ministerie voor het gebruiksverbod van styrofoam.

Vanuit de gemeenschap is er positief gereageerd op het verbod. Verschillende bedrijven zijn reeds gestart met de productie en import van biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen.Deze producten zijn reeds in de diverse winkels verkrijgbaar.

BEKIJK OOK
Kick-off schooltassenproject regering te Galibi

Antigua & Barbuda, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, St Lucia , St. Vincent & The Grenadines, Trinidad & Tobago zijn sinds 2016 gestart met de uitbanning van styrofoam in het Caraïbisch gebied.

De import en het gebruik van styrofoam, die niet direct voor consumptieve doeleinden bestemd is, waarbij de kans op verhitting miniem of niet aanwezig is en ook nog gebruiksbestendig is, zoals de styrofoam koelboxen voor de koeling van groenten, fruit en vis ten behoeve van de productie en export, is nog toegestaan.

HI&T heeft de import voor voornoemde doeleinden, vergunningplichtig gesteld.