fbpx

HI&T informeert Centrale Markt verkopers over uitbanning styrofoam

GFC NIEUWS- Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) heeft de marktverkopers van de Centrale Markt Paramaribo geïnformeerd over de uitbanning van styrofoam binnen de horecasector.

Vanaf vandaag geldt er een gebruiksverbod voor styrofoam binnen deze sector. Marktmeester John Lecton zegt zijn volledige medewerking te verlenen en de marktventers aan te schrijven over deze maatregel. De marktverkopers, met name de eethuizen, zijn reeds in een vroeg stadium op de hoogte gesteld van deze maatregel.

Waarnemend onderdirecteur Vincent Fernandes van het onderdirectoraat Marktbeheersing, heeft tijdens een gesprek met de heer Lecton aangegeven, dat er in de afgelopen periode gesprekken gevoerd zijn met producenten en importeurs van verpakkingsmateriaal, voordat het gebruiksverbod werd ingesteld.

Producenten en importeurs staan volledig achter het besluit van het ministerie voor het gebruiksverbod op styrofoam.

De marktventers hebben positief gereageerd op het bezoek van de medewerkers van Handel, Industrie en Toerisme. Enkele marktventers hebben reeds composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen ingekocht. Deze producten zijn ook al te koop op de markt.

BEKIJK OOK
Santokhi en Brunswijk: Nationale ontwikkelingsinspanningen voor gezondmaking Surinaamse economie gaan in alle rust en eenheid voort

De import en het gebruik van styrofoam, die niet direct voor consumptieve doeleinden bestemd is, waarbij de kans op verhitting miniem of niet aanwezig is en ook nog gebruiksbestendig is, is nog toegestaan. Daarbij moet worden gedacht aan producten zoals de styrofoamkoelboxen voor de koeling van groenten, fruit en vis en trays ten behoeve van de productie en export.

In de afgelopen week heeft minister Stephen Tsang van HI&T samen met deskundigen van het ministerie van Volksgezondheid en het NIMOS de samenleving via een persconferentie geïnformeerd over de uitbanning van single use-producten.

In de komende periode zal het ministerie de bewustwordingscampagne intensiveren.