fbpx
HI&T informeert actoren over uitbanning styrofoam

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) is momenteel bezig met het proces tot uitbanning van styrofoam.

Vanaf 1 mei heeft het ministerie na overleg met belanghebbenden een importverbod voor styrofoam ingevoerd. In het kader hiervan hield HI&T donderdag een workshop.

De workshop is een aanzet om met stakeholders van gedachten te wisselen over de importstop, de uitbanning en het vervangingsmateriaal voor styrofoam producten.

Het importverbod van styrofoam geldt voor voedselcontainers, borden en warme/koude drinkbekers. De import en het gebruik van styrofoam die niet direct voor consumptieve doeleinden is bestemd, zoals koelboxen voor koeling van groenten, fruit en vis ten behoeve van de productie en export is nog toegestaan.

Vincent Fernandes, coördinator van de unit Onderzoek en Projectmanagement, heeft namens het ministerie de stakeholders geïnformeerd over de eerste fase van de uitbanning van styrofoam. Bij de tweede fase zullen petflessen, waterflessen, melkflessen en andere producten worden meegenomen.

Kimberly Naarendorp en Kevin Amain van Gaiura hebben via een presentatie de aanwezigen tijdens de workshop geïnformeerd over het 100% composteerbare verpakkingsmateriaal dat zij op de markt hebben gebracht. Bakjes, cups, zakken en bestek zijn gemaakt van planten en de papierproducten zijn gemaakt van Forest Stewardship Council paper. Dat betekent dat ze komen uit “well-managed forests”.

De producten zijn verder ook geschikt voor vegetariërs en zijn ook microwave, oven en freezer bestendig. Aan het bedrijfsleven is de gelegenheid geboden om informatie te delen met de stakeholders. In de komende periode zullen via andere workshops ook andere bedrijven in de gelegenheid worden gesteld om presentaties te houden.

Tijdens de discussieronde hebben de verschillende stakeholders voorstellen gedaan om de uitbanning van styrofoam succesvol te laten verlopen. De economische impact van styrofoam is dat het eenmalig gebruik, visuele vervuiling creëert en een impact heeft op toerisme- en recreatie- activiteiten.

De kosten voor het verwijderen van alle wegwerpbakjes van styrofoam uit het milieu, kunnen hoger zijn dan de kosten om te voorkomen dat deze bakjes in het milieu terechtkomen.

De samenleving, waaronder consumenten en ondernemers van de voedselindustrie worden via een bewustwordingscampagne geïnformeerd over het verbod en de gezondheidsrisico’s; ook zullen consultaties op verschillende momenten gehouden worden voor overleg met interne en externe stakeholders.

Een overgangsperiode van 6 maanden is in acht genomen, met betrekking tot voorraden die thans bij de importeurs en producenten liggen of bestellingen die reeds onderweg zijn. Initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden verwelkomd door het ministerie.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.