HI&T bespreekt vermoedelijke prijsverhoging 'Chinese puntjes' met bakkers

GFC NIEUWS- Naar aanleiding van een bericht in De Ware Tijd, waarin melding werd gemaakt dat een “Chinees puntje” 10 cent duurder is geworden, heeft minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) donderdag na een oproep in de krant, enkele bakkers en de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) ontvangen voor een spoedberaad.
Uit gesprekken met deze bakkers is gebleken dat er geen verhoging is doorgevoerd, maar dat men nog steeds het oude tarief hanteert per puntje. Het ministerie zal verder het een en ander van de berichtgeving nader onderzoeken.
Tijdens de persconferentie van president Desi Bouterse op 7 februari heeft de bewindsman een pakket van maatregelen aangekondigd om de verwachte kunstmatige opstuwing van de wisselkoers tegen te gaan.
Onderdeel van deze maatregelen is dat de overheid in samenwerking met enkele importeurs een lading blom uit Nederland tegen zeer concurrerende prijs heeft laten halen.
De lading is ondertussen gearriveerd en minister Tsang heeft de bakkers gegarandeerd dat er blom beschikbaar zal zijn voor hen. Zij kunnen zich in de komende periode registreren bij het ministerie om blom te kunnen kopen voor SRD 185,- per baal.
Tijdens de bespreking met deze bakkers is ook naar voren gekomen dat er behoefte is aan incentives, zoals de aankoop van machines en onderdelen tegen een gereduceerd tarief om de productie te kunnen garanderen.
Minister Tsang heeft aangegeven dat de bakkers voor leningen een beroep kunnen doen op het KMO Fonds van het ministerie van HI&T en er zal met het ministerie van Financiën de mogelijkheden voor ontheffing van invoerrechten op het invoeren van onderdelen ten behoeve van productiemachines worden besproken.
De bewindsman heeft de bakkers aangegeven om geen prijsverhoging voor de puntbroden door te voeren, omdat brood, elke dag wordt geconsumeerd en één van de basisgoederen is voor de consumenten.
Er is geen reden voor prijsverhogingen voor de consument, omdat er maatregelen zijn getroffen door het ministerie voor de beschikbaarheid van blom tegen een gereduceerd tarief. “Indien we niet willen dat de wisselkoers op hol slaat en dat het levensonderhoud voor de burgers onhoudbaar wordt, dan zullen we allen samen moeten werken om dit tegen te gaan.”
In dit kader zullen er nog meer gesprekken volgen met stakeholders om het neerwaartse spiraal van de kunstmatige koersstijging op onze economie tegen te gaan. Volgens de minister is er geen reden dat de koers zo hoog is, anders dan dat er mensen zijn, die misbruik maken van de situatie bij de Centrale Bank om er munt uit te slaan of om er een verkiezingsissue van te maken, ten koste van het volk.
In de komende periode zal er ook via het Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) project, uit een samenwerking met de Islamic Bank, grondstoffen voor de productie van blom geïmporteerd worden. Verder is afgesproken dat de bakkers via Whatsapp in contact zijn met het ministerie van HIT, om zodoende de communicatie te verbeteren.
Minister Tsang roept de bakkers op om zich te bundelen, waardoor de belangen van de sector beter behartigd kunnen worden.
De maximale consumenten prijs voor een ‘Chinees’ puntbrood van 65 gram is vooralsnog gesteld op SRD 0,85 in de supermarkten.
Consumenten mogen prijsverhogingen melden via het verkort nummer 1940 of appen naar +5978530915.