fbpx

Historicus Hassankhan verzorgt lezing over Javaanse Immigratie

Op verzoek van de Pertjajah Luhur (PL) verzorgt de gerenommeerde historicus Maurits Hassankhan zondag een lezing in het partijgebouw van de Pertjajah Luhur (PL) te Beekhuizen, zulks in het kader van 127 jaar Javaanse Immigratie.

Aan de orde komt onder meer het gegeven dat de immigranten die in het kader van de Javaanse Immigratie naar Suriname kwamen niet allemaal Javanen waren.

Ook zal worden gesproken over het ontstaan van de djadji-verwantschap, hoe het was voordat ze in Suriname aankwamen, en hoe het was toen ze eenmaal hier waren. Javanen zijn van nature niet zo terughoudend als de hedendaagse Surinaamse Javanen. De Javanen die toentertijd uit Indonesie kwamen zijn van nature strijders.

Tijdens de lezing zal worden ingegaan op de wijze waarop de Surinaamse Javaan een nieuwe cultuur heeft ontwikkeld. Belangstellenden kunnen zondag om 17.00 uur op het PL-centrum te Beekhuizen de lezing bijwonen.

Naast de lezing op 6 mei houdt de partij op 9 augustus zelf, de dag waarop 127 jaar terug de eerste Javaanse immigranten voet aan Surinaamse wal hadden gezet, een unieke manifestatie op Mariƫnburg, speciaal ter herdenking van de Javaanse Immigratie.

Tegelijkertijd zal er op dezelfde dag en dezelfde locatie speciaal voor alle seniore burgers de Bigisma Dey worden gehouden om de ouderen onder ons in het zonnetje te zetten. De voorbereidingen hiertoe zijn in volle gang.

Ouderen en bezoekers zullen kunnen genieten van de rijke cultuur en natuur die Suriname biedt, met optredens van diverse culturele groepen.

De PL Bigisma Dey is toegankelijk voor alle seniore burgers, ongeacht hun politieke kleur of etniciteit, die zich hebben geregistreerd bij de diverse PL-kernen.(GFC)

Naar meer berichten...