fbpx

Hillary verloor, omdat iedereen haar tegenwerkte

“Ik was het slachtoffer van duizend Russische agenten”, zegt Hillary Clinton. Het is hun schuld, en van de “brede aanname dat ik zou winnen” dat zij de presidentsverkiezing in 2016 verloor.

Haar verlies heeft vele vaders: de Democratische Partij, de media, “bewapende informatie”, en duizend Russen.

De belangrijkste les uit de verkiezing was de “nieuwe informatie-oorlog” zei Clinton op de jaarlijkse Code Conference in Californië.

Zij neemt haar verantwoordelijkheid voor “elke beslissing die ik heb genomen”, maar die beslissingen “zijn niet waarom ik heb verloren”.

Haar uitlatingen brachten het schuim om de mond van Donald Trump:

Clinton gaf een opsomming van de redenen waarom zij had verloren. De media hadden de affaire over het gebruik van een prive mailserver gebracht “alsof het ging over Pearl Harbor”.

Zij had nooit verwacht dat zij zou winnen: “Ik heb het nooit geloofd, ik had altijd geloofd dat het krap zou zijn” zei Clinton. Zij was dan ook “het slachtoffer van de zeer brede aanname” dat zij zou winnen, zei zij.

Dan waren er natuurlijk ook de Russen, “die munitie aangedragen kregen van Amerikanen” om tegen haar campagne te gebruiken.

Bovendien was “de overgrote meerderheid van het nieuws” over haar “nep” waardoor “slecht geïnformeerde kiezers” naar de concurrentie overhelden.

Ook haar eigen partij kreeg een veeg uit de pan: de Democratic National Committee (DNC) was “bankroet” en tijdens haar campagne “op het randje van een faillissement”, Hillary moest zelf geld stoppen in de DNC om die overeind te houden.

In tegenstelling tot de overburen: het Republikeinse Nationale Comité noemde zij een “beproefde, echte, effectieve stichting”.