fbpx

Hij verdiende er schatten aan, maar is nu ‘gewetensbezwaard’: Facebookmiljardair waarschuwt voor gevaren social media

Facebook is expres ontworpen om “zoveel mogelijk van je tijd en bewuste aandacht in beslag te nemen”, zegt Sean Parker. Hij waarschuwt dat het platform “jonge geesten negatief kan beïnvloeden”.

De miljardair Parker (38) is medeoprichter van Napster en een van de eerste investeerders in Facebook. Hij was ook oprichtend voorzitter bij Facebook toen het bedrijf amper vijf maanden oud was.

Parker, die het grootste deel van zijn fortuin van 2,6 miljard dollar aan zijn aandelen in Facebook dankt, bekent dat hij “iets van een gewetensbezwaarde tegen sociale media” is geworden.

Facebook misbruikt “een kwetsbare plek in de menselijke psychologie”, zegt hij, “door gebruikers een kleine dopaminestoot te geven bij iedere Like, opmerkingen en bij delen”.

Wanneer een gebruiker iets plaatst dat Likes oplevert, zal die geneigd zijn meer te plaatsen om meer Likes en comments te krijgen, weten de makers volgens Parker.

Het medium gebruikt de Likes, commentaren en het delen om een lus te creëren die gebruikers verslaafd houdt aan het platform.

“De uitvinders, makers – dat ben ik, dat is Mark (Zuckerberg), dat is Kevin Systrom op Instagram, dat zijn al deze mensen – zij waren zich hiervan bewust,” zegt Parker, “en toch deden we het.”