fbpx

Het verband tussen diabetes of kanker door suiker

Vooral mensen die grote hoeveelheden suikerhoudende frisdrank drinken, lopen gevaar om diabetes type 2 te krijgen. Veel experts zien echter niet in de suiker, maar in de daarin aanwezige calorieën de grote boosdoener.

Ondanks het hoge caloriegehalte (ongeveer een tiende deel van de frisdrank is pure suiker) verzadigen suikerhoudende dranken niet of nauwelijks, waardoor we gewoon door blijven eten. Zo krijgen we meer energie binnen dan nodig en dat leidt op den duur tot overgewicht.

Overmatige inname van suiker kan overgewicht veroorzaken. En overgewicht verhoogt op zijn beurt de kans om diabetes type 2 te krijgen. Maar waarschijnlijk loop je door suikerhoudende frisdrank en sap toch al meer risico op diabetes, nog onafhankelijk van eventueel overgewicht.

OOK INTERESSANT
Model van ruim 1.95 meter lang stopt met daten: ik kan geen geschikte man vinden

Al ruim 100 jaar geleden ontdekten wetenschappers dat tumorcellen zich sneller op suiker vermeerderen dan op gezonde cellen. Sinds die tijd wordt vermoed dat suiker kankerverwekkend zou kunnen zijn of schadelijk kan zijn voor patiënten die al aan kanker lijden. Dat suiker kankerverwekkend is, is echter niet bewezen. Hier is geen onderzoek naar gedaan.