fbpx

Het is volgens onderzoek heel normaal dat mannen na geslachtsgemeenschap meteen in slaap vallen

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Het is medisch verklaarbaar waarom mannen vaak in slaap tuimelen na de liefde te hebben bedreven.

Tijdens het vrijen geven de hersenen namelijk een combinatie van hormonen en andere stoffen af.

Deze omvatten noradrenaline, serotonine, oxytocine, vasopressine, stikstofmonoxide (NO) en het hormoon prolactine.

Jonathan Clarke, de welzijnsspecialist die veelvuldig gezondheidscases belicht legde dat maandag uit aan GFC Nieuws.

Het hormoon prolactine zorgt voor het gevoel van voldoening na geslachtsgemeenschap, en is ook de oorzaak van de hersteltijd voordat mannen weer ‘gereed’ zijn.

Evenals gedurende slaapkamerpret, hebben prolactine waarden de neiging om hoger te zijn tijdens de slaap, zegt Clarke.

Het hormoon kan daarom ook verklaren waarom mannen vaak slaperig worden na intiem te zijn geweest. Een hoogtepunt bereiken zorgt voor een vier keer grotere afgifte van prolactine dan zichzelf naar een climax helpen.

BEKIJK OOK
Grotere kans dat je vriendin of vrouw je verlaat na het stoppen van het slikken van de pil

Oxytocine en vasopressine, die beide vrijkomen bij een climax, worden ook geassocieerd met slaap. Hun afgifte komt vaak samen met de afgifte van melatonine, het hormoon verantwoordelijk voor slaapritme-regulatie.

“Na het vrijen hebben vrouwen meer kans om redelijk opgewonden te blijven, terwijl mannen een ‘herstelperiode’ nodig hebben. Dames zijn ook minder slaperig na de daad te hebben verricht”, vervolgt de gezondheidsexpert.

Jonathan Clarke vertelt tot slot dat mannen zich vaak meer inspannen tijdens het bedrijven van de liefde, wat hoogstwaarschijnlijk zorgt voor een vermindering van het energie producerende glycogeen in de spieren en leidt tot moeheid.

Bekijk hier alle publicaties van gezondheidsexpert Jonathan Clarke.