fbpx

"Het in quarantaine zetten en houden van reizigers uit Nederland zeer problematisch"

GFC NIEUWS- Het in quarantaine zetten en houden is met name voor reizigers uit Nederland zeer problematisch gebleken: men kan/wil niet naar een zelf betaald quarantaine hotel of thuisquarantaine met zelf betaalde bewaking.
Dit heeft tot gevolg dat het BOG niet in staat is om de grote aantallen reizigers te controleren. Het gevaar voor de import en ongecontroleerde besmettingen in Suriname is dus reëel door de Nederlandse reizigers, laat het Outbreak Management Team weten.
De bevolking wordt derhalve opgeroepen om ook mee te helpen met het scherpe toezicht op familieleden die reizigers zijn uit gebieden waar de Covid-19-transmissie hoog is (Nederland, andere Europese landen, VS). Deze mensen moeten thuisblijven gedurende 10 dagen na aankomst, mond- en neuskap op en afstand houden. Bij constatering van tenminste één van de Covid-19 verschijnselen moet men gelijk een huisarts of 178 bellen.
De gemiddelde wekelijkse incidentie van Covid-19 in Nederland is momenteel meer dan 25 maal hoger dan in Suriname. Vandaar dat besloten is het personenverkeer uit Nederland te reduceren tot essentiële werkers (in de gezondheidszorg, bedrijfsleven etc.) en een beperkt aantal repatrianten.
Landelijk is het aantal nieuwe besmettingsgevallen in Suriname gedurende de afgelopen weken gedaald naar gemiddeld dagelijks rond de 9 nieuwe gevallen. De uitbraken te Apoera, Saramacca en Kwamalasamutu zijn inmiddels onder controle. Haast een maand na de start van het onderwijs en het openbaar vervoer hebben zich enkele incidentele besmettingsgevallen voorgedaan die volgens protocol zijn aangepakt ter voorkoming van verdere verspreiding.
Deze dalende trend in het aantal nieuwe Covid-19-gevallen laat volgen het Outbrak Management Team zien dat wij ons over het algemeen goed houden aan de Covid-19-preventieprotocollen voor onder meer transport, werk en sport en aan de landelijk afgekondigde maatregelen.
Aan de groeiende lijst van protocollen is toegevoegd het Protocol recreatievoetbal en die is te vinden op de vernieuwde website van het BOG (http://www.bogsuriname.com.)
Eind deze week krijgt het ministerie van Volksgezondheid van de PAHO een bezending Covid-19 sneltesten die het mogelijk zullen maken om ook te testen in verafgelegen gebieden. Deze testen geven binnen 30 minuten reeds een uitslag en er komt geen laboratorium aan te pas. Ten aanzien van de toepassing van deze testen en de voor-en nadelen, zullen er nog persmomenten worden ingebouwd.
Door de PAHO is vorige week een twintigtal zuurstofconcentratiemachines geschonken aan het ministerie van Volksgezondheid ten behoeve van zorginstellingen. Deze machines zullen bij goed gebruik de aanschaf van dure zuurstofbommen reduceren.
Door de Nederlandse regering 3 miljoen euro goedgekeurd voor de aanschaf van noodzakelijke intensive care materiaal, middelen en apparaten in het kader van de Covid-zorg. De lijst van benodigdheden voor alle ziekenhuizen in Suriname is inmiddels samengesteld en de bezending wordt binnen enkele maanden verwacht.

BEKIJK OOK
Ministerie EZ: consumenten moeten geen snoep accepteren als kleingeld