fbpx

Het hebben van meer kinderen verlaagt risico op veel voorkomende kanker

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens onderzoek van de Universiteit van Queensland kan het hebben van meer kinderen het risico van een vrouw op het ontwikkelen van endometriumkanker verminderen.

Endometriumkanker is een vorm van kanker die het slijmvlies van de baarmoeder aantast en is de vijfde meest voorkomende kanker bij Australische vrouwen, met een prevalentie van ongeveer 1 op de 52.

Dr. Gunn-Helen Moen en Shannon D’Urso van het Institute for Molecular Bioscience bij UQ gebruikten genetische analyse om risicofactoren voor endometriumkanker te onderzoeken en ontdekten dat het hebben van drie kinderen in vergelijking met geen enkele het risico van een vrouw met 50% kon verminderen.

“We ontdekten dat hoe meer tijd een vrouw zwanger was of aan de anticonceptiepil – wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan minder oestrogeen – geassocieerd was met een lager risico op endometriumkanker,” zei Dr. Moen.

“Hoewel eerdere studies hebben aangetoond dat meerlingzwangerschappen en het gebruik van de orale anticonceptiepil het risico op endometriumkanker kan verminderen, is dit de eerste studie die genetica gebruikte om meerdere risicofactoren tegelijk te bestuderen.”

BEKIJK OOK
Onderzoek toont negatieve impact mondkapjes op cognitieve prestaties

In hun studie gebruikten de onderzoekers van de Universiteit van Queensland genetische analyse om te onderzoeken hoeveel jaar vrouwen ovuleerden, wat werd berekend door de tijd die zwanger was of de anticonceptiepil te gebruiken af te trekken van de jaren die ze doorbrachten met menstrueren.

“Er wordt gedacht dat hoge niveaus van oestrogeen, zonder tegenstand door progesteron, een risicofactor is voor het ontwikkelen van endometriumkanker. Zwangerschap en de anticonceptiepil bieden beide progesteron om oestrogeen tegen te gaan, en dit zou de reden kunnen zijn waarom we een beschermend effect tegen deze kanker zien.

Simpel gezegd, hoe korter de blootstelling aan oestrogeen gedurende je leven, hoe kleiner je risico op het ontwikkelen van endometriumkanker. “