fbpx

Het gebruik van vapes kan risico op tandbederf verhogen

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die zeiden dat ze vaping-apparaten gebruikten, meer kans hadden op het ontwikkelen van gaatjes.

Met CDC-enquêtes die melden dat 9,1 miljoen Amerikaanse volwassenen – en 2 miljoen tieners – op tabak gebaseerde vaping-producten gebruiken, betekent dat veel kwetsbare tanden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de faculteit van Tufts University School of Dental Medicine.

De bevindingen van deze studie over de associatie tussen vapen en het risico op cariës – de tandheelkundige term voor gaatjes – dienen als een waarschuwing dat deze eens schijnbaar onschadelijke gewoonte zeer schadelijk kan zijn, zegt Karina Irusa, universitair docent uitgebreide zorg en hoofdauteur van het artikel.

In de afgelopen jaren is het publieke bewustzijn toegenomen over de gevaren van vapen voor de systemische gezondheid, vooral nadat het gebruik van vaping-apparaten was gekoppeld aan longziekten.

Sommige tandheelkundige onderzoeken hebben verbanden aangetoond tussen het gebruik van e-sigaretten en verhoogde markers voor tandvleesaandoeningen, en, afzonderlijk, schade aan het glazuur van de tand, de buitenste schil. Maar er is relatief weinig nadruk gelegd op het snijvlak tussen het gebruik van e-sigaretten en mondgezondheid, zelfs door tandartsen, zegt Irusa.

BEKIJK OOK
Onderzoek toont aan dat plattelandsbewoners 19% meer risico op hartfalen hebben dan stedelijken

Irusa zegt dat de recente Tufts-bevinding slechts een hint kan zijn van de schade die vapen aan de mond veroorzaakt. “De omvang van de effecten op de gezondheid van het gebit, met name op tandbederf, is nog relatief onbekend,” zegt ze. “Op dit moment probeer ik gewoon het bewustzijn te vergroten”, zowel bij tandartsen als bij patiënten.

Deze studie, zegt Irusa, is de eerste die specifiek bekend is om de associatie van vapen en e-sigaretten met het verhoogde risico op het krijgen van gaatjes te onderzoeken.

Zij en haar collega’s analyseerden gegevens van meer dan 13.000 patiënten ouder dan 16 jaar die van 2019-2022 werden behandeld in Tufts tandheelkundige klinieken.

De studie werd op 23 november gepubliceerd in The Journal of the American Dental Association.