fbpx

Het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen kan je hersenen schaden

GFC NIEUWSREDACTIE- Ultra-bewerkte voedingsmiddelen hebben veel toegevoegde en ongezonde ingrediënten, zoals suiker, zout, vet, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.

Voorbeelden hiervan zijn diepvriesmaaltijden, frisdranken, hotdogs en vleeswaren, fastfood, verpakte koekjes, gebak en zoute snacks.

Deze voedingsmiddelen zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen, metabool syndroom en obesitas.

Nu hebben wetenschappers in Brazilië ze gekoppeld aan een groter risico op afnemende denkkracht.

De studie kon oorzaak-en-gevolg niet bewijzen.

“De cognitieve achteruitgang kan echter het gevolg zijn van microvasculaire laesies in de hersenen, verminderd hersenvolume of zelfs systemische ontsteking veroorzaakt door de consumptie van ultrabewerkt voedsel”, theoretiseerde hoofdonderzoeker Natalia Gomes Goncalves.

BEKIJK OOK
Chemotherapie vóór operatie vermindert risico op terugkeer darmkanker

Het eten van veel ultra-bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot obesitas, zei ze. Maar zelfs na rekening te hebben gehouden met obesitas, was het het voedsel, niet de gewichtstoename, dat verband hield met de achteruitgang.

Op basis van deze bevindingen kunnen artsen patiënten adviseren om thuis te koken met verse ingrediënten, in plaats van kant-en-klare maaltijden en snacks te kopen, zei Goncalves.

Meer onderzoek is nodig om te bevestigen of een hoge inname van ultra-bewerkte voedingsmiddelen echt direct schadelijk is voor de hersenen.