fbpx

Het eten van ultrabewerkt “ready-to-eat-or-heat” -voedsel gekoppeld aan vroegtijdige dood

GFC NIEUWSREDACTIE- Consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen die weinig of geen hele voedingsmiddelen in hun ingrediënten bevatten, droeg bij aan 57.000 vroegtijdige sterfgevallen in Brazilië in 2019, rapporteren onderzoekers in het American Journal of Preventive Medicine.

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen (UPF’s) hebben in veel landen geleidelijk traditionele voedingsmiddelen en maaltijden vervangen die zijn gemaakt van verse en minimaal verwerkte ingrediënten.

Deze kant-en-klare industriële formuleringen, gemaakt met ingrediënten geëxtraheerd uit voedingsmiddelen of gesynthetiseerd in laboratoria, staan bekend als ongezond.

Een nieuw onderzoek in het American Journal of Preventive Medicine, gepubliceerd door Elsevier, heeft aangetoond dat een verhoogde consumptie van deze voedingsmiddelen geassocieerd was met meer dan 10% van alle oorzaken voortijdige, vermijdbare sterfgevallen in Brazilië in 2019.

Dit ondanks het feit dat Brazilianen veel minder van deze producten consumeren dan landen met hoge inkomens.

BEKIJK OOK
Marihuanarokers vertonen hogere percentages emfyseem, luchtwegaandoeningen dan tabaksrokers

“Eerdere modelleringsstudies hebben de gezondheid en economische last van kritieke ingrediënten, zoals natrium, suiker en transvetten, en specifieke voedingsmiddelen of dranken, zoals met suiker gezoete dranken, geschat,” verklaarde hoofdonderzoeker Eduardo A.F. Nilson, ScD, Center for Epidemiological Research in Nutrition and Health, University of São Paulo en Oswaldo Cruz Foundation, Brazilië.

“Voor zover wij weten, heeft geen enkele studie tot nu toe de potentiële impact van UPF’s op vroegtijdige sterfgevallen geschat. Het kennen van de sterfgevallen die te wijten zijn aan de consumptie van deze voedingsmiddelen en het modelleren van hoe veranderingen in voedingspatronen een effectiever voedselbeleid kunnen ondersteunen, kan ziekte en vroegtijdige sterfgevallen voorkomen. ”