fbpx

Het eten van te veel zout kan stress veroorzaken

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een recente studie kan een dieet met veel zout bijdragen aan stress.

In experimenten met muizen ontdekten onderzoekers dat een zoutrijk dieet leidde tot een toename van 75% van de stresshormoonspiegels.

Deze bevindingen kunnen aanleiding geven tot een herziening van het volksgezondheidsbeleid met betrekking tot zoutinname, met als doel de hoeveelheid zout die in bewerkte voedingsmiddelen wordt gebruikt, te verminderen.

Het wordt aanbevolen dat volwassenen niet meer dan 6 gram zout per dag consumeren, maar de meeste mensen consumeren regelmatig ongeveer 9 gram.

Dit kan bijdragen aan een hogere bloeddruk, wat het risico op hartaanvallen, beroertes en vasculaire dementie verhoogt. Hoewel de effecten op het hart en de bloedsomloop goed zijn vastgesteld, was er weinig bekend over de impact van een zoutrijk dieet op het gedrag van een persoon.

BEKIJK OOK
Chemicaliën in kunststoffen kunnen spermakwaliteit negatief beïnvloeden

Om dit te bestuderen, gebruikten experts van de Universiteit van Edinburgh muizen, die gewoonlijk een zoutarm dieet hebben, en gaven ze zoutrijk voedsel om de typische inname van mensen te weerspiegelen.

Ze ontdekten dat niet alleen de stresshormoonspiegels in rust toenamen, maar dat de hormoonrespons van de muizen op omgevingsstress het dubbele was van die van muizen met een normaal dieet.

Zoutinname verhoogde de activiteit van genen die de eiwitten in de hersenen produceren die bepalen hoe het lichaam reageert op stress.

Experts zeggen dat verdere studies al aan de gang zijn om te begrijpen of een hoge zoutinname leidt tot andere gedragsveranderingen zoals angst en agressie.