fbpx

Het drinken van zelfs lage hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap verandert hersenstructuur baby

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een nieuwe studie die foetale MRI-beeldvorming gebruikte, kan consumptie van alcohol, zelfs in lage tot matige hoeveelheden tijdens de zwangerschap, de hersenstructuur van de baby veranderen en de ontwikkeling van de hersenen vertragen.

Volgende week op de jaarvergadering van de Radiological Society of North America (RSNA) worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

“Foetale MRI is een zeer gespecialiseerde en veilige onderzoeksmethode waarmee we nauwkeurige uitspraken kunnen doen over de rijping van de hersenen prenataal,” zei Gregor Kasprian, MD, senior studie auteur.

Foetale alcoholspectrumstoornissen zijn een reeks aandoeningen die de foetus kunnen beïnvloeden als alcohol wordt geconsumeerd tijdens de zwangerschap. Baby’s geboren met foetale alcoholspectrumziekten kunnen gedragsproblemen, spraak- en taalachterstanden en leerstoornissen ontwikkelen.

BEKIJK OOK
Gezonde plantaardige diëten geassocieerd met lager risico op colorectale kanker bij mannen

“Helaas zijn veel zwangere vrouwen zich niet bewust van de invloed van alcohol op de foetus tijdens de zwangerschap,” zei Patric Kienast, MD, hoofdauteur van de studie. “Daarom is het onze verantwoordelijkheid om niet alleen het onderzoek te doen, maar ook om het publiek actief te informeren over de effecten van alcohol op de foetus.”