fbpx

Het drinken van twee tot drie kopjes koffie per dag kan levensduur verlengen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het drinken van twee tot drie kopjes koffie per dag wordt geassocieerd met een langere levensduur en een lager risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met het vermijden van koffie.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat op 27 september is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC).

De bevindingen van een verhoogde levensduur waren van toepassing op gemalen, instant en cafeïnevrije soorten koffie.

Hiervoor was er weinig informatie over de impact van verschillende koffiebereidingen op de gezondheid en overleving van het hart.

Daarom onderzocht deze studie de associaties tussen soorten koffie en incidentele aritmieën, hart- en vaatziekten en overlijden met behulp van gegevens van de UK Biobank, die volwassenen tussen 40 en 69 jaar rekruteerde.

BEKIJK OOK
Yoga als regelmatige lichaamsbeweging blijkt cardiovasculaire gezondheid en welzijn te verbeteren

Hart- en vaatziekten bestonden uit coronaire hartziekten, congestief hartfalen en ischemische beroerte.

Professor Peter Kistler: “Cafeïne is het meest bekende bestanddeel in koffie, maar de drank bevat meer dan 100 biologisch actieve componenten. Het is waarschijnlijk dat de niet-cafeïnehoudende verbindingen verantwoordelijk waren voor de positieve relaties die werden waargenomen tussen koffie drinken, hart- en vaatziekten en overleving. Onze bevindingen geven aan dat het drinken van bescheiden hoeveelheden koffie van alle soorten niet moet worden ontmoedigd, maar kan worden genoten als een hart-gezond gedrag.”