fbpx
“Het door de regering aangeboden pakket is geen plan”

GFC NIEUWS- Aangaande de aanpassing op de Wet op de Staatsschuld, met name het aanpassen van het obligoplafond, moet dit niet op zichzelf staan, maar passen in een compleet plan voor Herstel van de economie, voert de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) aan.

Dat plan is er volgens de VES tot nu toe niet. “Het door de regering aangeboden ‘pakket’ is geen plan. Deze wet zou een sluitstuk moeten zijn. Belangrijk is vooral de sanctiebepaling, daar deze naleving door de minister waarborgt. Op dit moment heeft de staat zelf al problemen om haar operationele kosten te betalen. Verder is het wenselijk dat bij elke nieuwe lening het percentage voor productie ook dient te worden meegenomen.”

Obligoplafond

De in de conceptwet voorgenomen verhoging naar 95% is volgens de VES zinloos, nu de schuld reeds een hoogte van 154% van het BBP heeft bereikt. Bovendien zal de regering noodgedwongen nog meer moeten lenen, al was het alleen voor het COVID II fonds welke de schuld direct met circa 5% zal verhogen.

De vereniging is van mening dat een aanpassing van het obligoplafond alleen zin heeft als sluitstuk van het Herstructureringsprogramma gekoppeld aan een schuldaflossingsplan welke nog binnen deze regeerperiode geleidelijk afloopt naar onder de 60%.

De overschrijding van de 60% mag onder geen enkel beding naar de volgende Regering worden doorgeschoven. Sancties.

Voorts vindt de VES dat de strafbepaling voor de minister van Financiën welke uit de wet is gehaald om Minister Hoefdraad te vrijwaren terug moet in de wet, net zoals deze was opgenomen in de Strafbepalingen in de Wet op de Staatsschuld uit 2002.

De VES heeft geen reden om deze minister van Financiën te wantrouwen, maar zonder sancties zal de wet een waardeloos stuk papier blijken.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.