fbpx

“Het belang van handenwassen nog teveel onderschat”

In het kader van Wereld Handenwassen Dag hebben vertegenwoordigers van Intermed Caribe vandaag diverse hygiëneproducten overhandigd aan de leiding van het bejaardentehuis Siembah in het district Commewijne. Zij waren in het gezelschap van voedseltechnoloog Ricky Stutgard en vertegenwoordigers van het BOG en de RGD, allen partners in de handhygiënecampagne die betrokkenen vanaf 2015 gezamenlijk uitvoeren.

In het pakket zaten onder meer handhygiënesystemen, handtowels, handsanitizers, handschoenen en wegwerpluiers voor volwassenen, allemaal producten waarmee hygiëne voorop kan worden gesteld bij de verzorging en behandeling van de bewoners van het tehuis.

Manager Graciella Wongsoredjo van Intermed Caribe sprak de hoop uit met deze geste te mogen bijdragen aan de dagelijkse verzorging van de 37 bewoners van het tehuis. Zij beseft dat het dagelijks draaien van het tehuis niet gemakkelijk is en gaf de leiding het tehuis mee niet te aarzelen om in moeilijke tijden een beroep te doen op het bedrijf en haar partners.

Voorzitter Revelino Amattarmidi van het stichtingsbestuur gaf namens Huize Siembah de verzekering dat de schenking goed van pas komt. Hij gaf aan dat de seniore bewoners dagelijks een goede verzorging nodig hebben. “De geste komt op het juiste moment. Het is iets waarnaar we in feite al lang snakten”, zei Amattarmidi.

BEKIJK OOK
Nationaal Leger gaat kanonnen uittesten voor minuutschoten op Onafhankelijkheidsdag

Voedseltechnoloog Stutgard heeft bij deze gelegenheid het belang van handen wassen benadrukt. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks een half miljoen kinderen jonger dan 5 jaar sterft als gevolg van een aandoening of ziekte die ze hebben opgelopen door niet of onvoldoende de handen te gewassen. Dat is volgens Stuttgart het bewijs dat handhygiëne ontzettend belangrijk is.

Er zijn verschillende vormen van hygiëne, zoals keukenhygiëne, bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne, waarvan handhygiëne deel van uitmaakt, maar van alle vormen van hygiëne is handhygiëne wel het belangrijkste. Dat komt omdat ziektekiemen van de ene naar de andere plek kunnen worden overgebracht met de handen.

“We raken bv onszelf aan, we raken een ander aan, we raken eten aan, we raken onze huisdieren aan, we raken de vloer aan. Onze handen komen in contact met ontlasting en urine en op die manier kun je dus met gecontamineerde handen ziektekiemen overbrengen op levensmiddelen of bereid voedsel en jezelf en anderen daarmee ziek maken”, legde de voedseldeskundige uit.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil met de jaarlijkse herdenking van Wereld Handenwassen Dag op 15 oktober dat overal ter wereld extra aandacht wordt besteed aan het handen in voldoende mate reinigen en desinfecteren van onze handen.