Heruitgegeven: ‘Bruine bonen met zoutvlees’, ‘Seriba in de schelp’ en ‘Het vrolijke mierenmeisje’

Op zaterdag 30 juni presenteert de bekende Surinaamse schrijfster Ismene Krishnadath in samenwerking met boekhandel VACO de remakes van drie van haar boeken. Het gaat om Bruine bonen met zoutvlees, Seriba in de schelp en Het vrolijke mierenmeisje.

Het vrolijke mierenmeisje verscheen eerder als Lees Mee deel 3. De teksten zijn hier en daar gemoderniseerd en alle drie boeken komen uit in een nieuw formaat en volledig in kleur. Deze titels hebben hun populariteit eerder bewezen met verkoopcijfers van boven de 5000.

Volgens de schrijfster gaat het goed met het Surinaamse kinderboek, want er zijn voldoende auteurs die publiceren. Het is haar wens dat het Surinaamse kinderboek een plek krijgt op de begroting van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Omdat schoolbibliotheken vaak met eigen middelen de boeken moeten kopen, blijkt het rek met Surinaamse kinderboeken vaak niet meer dan een korte plank te vullen. Met een vast budget zou dit makkelijk een hele kast kunnen worden. En ook kinderen van ouders, die het geld niet hebben of andere prioriteiten stellen, kunnen dan genieten van Surinaamse verhalen van eigen bodem.

“Het vrolijke mierenmeisje” is om voor te lezen voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen het boek zelf lezen. Het boek verscheen eerder als Lees mee deel 3 in zwart-wit en een kleiner formaat.

Het zeeprinsesje Seriba is door haar vader, de koning van de zee, opgesloten in een schelp, omdat ze verliefd is op Warana de schildpad. Haar vader wil dat ze met Shark Haai moet trouwen, want voor hem is iedereen bang en hij kan de baas zijn in zee. Maar Seriba wordt doodsbang als ze naar zijn tanden kijkt. Er komt hulp van het inheemse meisje Lilia. Seriba in de schelp kan worden voorgelezen aan kinderen vanaf 3 jaar en kinderen vanaf 7 of 8 jaar kunnen het boek zelf lezen.

In ‘Bruine bonen met zoutvlees’ verhuist Anansi met zijn vrouw en kinderen naar de stad Paramaribo. Ze denken dat het leven daar beter is dan in Brokopondo. Op het verjaardagsfeest van Opa Salim ontmoet hij oude vrienden. Die vertellen hem dat het niet zo gemakkelijk is om aan geld, werk en eten te komen. Anansi lacht ze uit en belooft hen te trakteren op een feestmaaltijd van bruine bonen met zoutvlees. Bruine bonen met zoutvlees is voor kinderen vanaf 8 jaar om zelf te lezen.

Krishnadath is een fervent pleitbezorgster van Surinaamse kinderliteratuur, wat blijkt uit de vele artikelen die zij hierover heeft geschreven.

Na haar pensionering als docent Beroepsvorming en curriculumontwikkelaar bij het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), kreeg zij meer tijd voor haar activiteiten als manager en editor bij Publishing Services Suriname. Deze uitgeverij is opgericht in de negentiger jaren van de vorige eeuw om tegemoet te komen aan de vraag naar literatuur van eigen bodem.

De uitgeverij brengt elk jaar nieuwe kinderboeken uit, die via scholenboekenacties dicht bij het kind worden gebracht. Daarnaast zijn de boeken te koop via de boekhandel. Een selectie is als e-book te koop via het Amazon platform.

Het boek is na afloop van de presentatie te koop en is er gelegenheid tot signeren. De prijs per boek bedraagt SRD 25. Op deze dag heeft VACO een speciale actie van 5% korting op alle boeken van de auteur en haar uitgeverij Publishing Services Suriname boeken.(GFC)