fbpx
Herschikkingsaanvraag Oppenheimerlening doet kredietwaardigheid dalen naar ‘C’

GFC NIEUWS- Het internationaal ratingsbureau Fitch heeft de Surinaamse Long Term Foreign Currency (IDR) donderdag verder verlaagd van CCC naar C.

Dit is een direct gevolg van het niet tijdig kunnen betalen van de obligatierente en aflossing, op 30 juni jongstleden aan Oppenheimer.

De regering is in een uitstelperiode (graceperiod) van 10 dagen ingegaan voor de betaling van de hoofdsom van USD 15,6 miljoen en een uitstelperiode van 30 dagen voor een rentebetaling van USD 8 miljoen, met betrekking tot de obligatielening van USD 125 miljoen, die duurt tot 2023. Bovendien hebben de autoriteiten op 1 juli een “herschikkingsverzoek” ingediend, waardoor een default-rating wordt uitgesteld. Ook wil de regering een wijziging van de voorwaarden van de lening, laat Fitch weten.

In een aankondiging van een groep van institutionele investeerders, die ongeveer 83% van de obligatielening in handen heeft, staat dat zij van plan zijn om akkoord te gaan met het verzoek. Fitch ziet een dergelijk verzoek als een van de criteria om te vallen onder een ‘C’-beoordeling.

Als de meerderheid van de schuldeisers met het verzoek instemt, zou Suriname dus automatisch een C-rating hebben. Maar, als de schuldeisers niet akkoord gaan met het verzoek, treedt er aan het einde van de graceperiod een verdere degradatie op, tot het niveau van ‘default’, tenzij de betaling wordt gedaan.

De volgende betalingen die de Surinaamse overheid in vreemde valuta moet doen is eind oktober en bedraagt USD 25,4 miljoen aan rente op de obligatie van USD 550 miljoen. Eind december 2020, moet de regering wederom USD 22,7 miljoen op tafel leggen voor de obligatielening die loopt tot 2023.

Fitch beschouwt het risico van een bredere herstructurering van schulden in vreemde valuta als hoog, als gevolg van de hoge overheidsschuldenlast, het acute tekort aan vreemde valuta en de strakke financieringsvoorwaarden.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…