Hergebruiken van je plastic waterflesje gevaarlijk?

Je koopt een plastic flesje water en gooi dit flesje natuurlijk niet gelijk weg als je hem leeg hebt. Je vult hem in de dagen daarna nog een aantal keer met water uit de kraan. Is dit herkenbaar? Dan ben je volgens websites als smly.nu en Elle heel gevaarlijk bezig. Door het hervullen zouden er bacteriën en schadelijke chemicaliën in je water komen. Maar is het echt onverstandig om je waterflesje opnieuw te vullen?

De bron van de berichten op smly.nu en Elle is volgens NU.nl een stukje op de Britse website Good Housekeeping. Hier wordt verteld dat er twee gevaren zijn aan het hergebruiken van een waterflesje. De eerste is dat schadelijke bacteriën zich makkelijker zouden nestelen in een plastic flesje, als er door gebruik kleine scheurtjes in het plastic komen. De tweede reden is dat door slijtage er meer schadelijke chemicaliën uit het plastic flesje in het water kunnen komen.

Volgens het Voedingscentrum kunnen bacteriën zich inderdaad gaan nestelen in een waterflesje dat je hergebruikt. Ze schrijven dat een waterflesje wel “miljoenen bacteriën” bevat als het niet goed wordt schoongemaakt. Je zult, zolang je jouw flesje niet deelt, er alleen niet snel ziek van worden: “Het zijn je eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat je daar ziek van wordt is erg klein.”Toch wordt wel aangeraden om je flesje water iedere dag even te wassen. Dit kan je het beste doen met warm water en een klein beetje afwasmiddel.

Overige berichten