fbpx
“Herdenkingsmonument voor ouders bij rouw en verlies” op terrein ’s Lands Hospitaal

GFC NIEUWS- Op het terrein van ‘s Lands Hospitaal werd vandaag een herdenkingsmonument onthuld speciaal voor ouders en aanverwanten die een kind voor, tijdens of kort na de geboorte moeten missen.

Het kunstwerk is van de hand van de beeldende kunstenaar, Milton Masè. Hij verzekert dat het monument van mahoniehout is en voorzien is van een coating die een levensduur van meer dan 100 jaar garandeert.

Zuster Hellen Wesenhagen-Doerga, de motor achter de werkgroep ‘De Zonnebloemen’ die in Surinames oudste ziekenhuis aandacht besteedt aan activiteiten voor deze doelgroep om het verlies te helpen verwerken, is ingenomen met het monument dat een waardige plek biedt om het rouwproces te verwerken. Zij hield de aanwezigen de betekenis van het beeld voor.

Belangrijke aandachtspunten in het kunstwerk zijn:

 de ouders
 een kindje
 de leegte die ontstaat in het leven van de ouders bij het overlijden van hun (ongeboren) kindje(s ).

De ouders houden hun kindje vast, het kindje is er, maar toch ook niet en hierdoor ontstaat de grote leegte. De grote open ruimte weerspiegelt de intense pijn in hun hart. Geen kind is zo aanwezig als het kind dat gemist wordt. Een vlinder als metafoor, dat het leven een proces is van goede en minder goede ervaringen en van sterven en opnieuw geboren worden.

Ook de algemeen directeur, Dayasankar Mathoera, sprak de aanwezigen toe, onder wie ouders die al jaren een relatie hebben met het ziekenhuis, vanwege deze rouwverwerkingsservice. Eenieder is vrij om gebruik te maken van deze plek. Elk moment dat de behoefte er is om te verwerken, te gedenken en te koesteren.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.