fbpx

Herdenking vredesverdrag Saramaccaners met eenmalige vrije dag

GFC NIEUWS- Voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren (NCHJ), Henk Herrenberg, heeft toegezegd het verzoek voor een eenmalige vrije dag in 2019 ter herdenking van het vredesverdrag van de Saramaccaners door te zullen geleiden naar de regering.

Op 19 september 1762, bijkans 257 jaren terug, tekenden de koloniale overheid en de marrons aan de Boven-Suriname en Saramacca een vredesverdrag.

De Saramaccaanse gemeenschap is van oordeel dat in vergelijking met andere hoogtijmomenten uit onze geschiedenis geringe aandacht besteed wordt aan de herdenking van dit markant moment uit onze geschiedenis.

In enkele dorpen en door Saramaccaanse culturele organisaties vindt er een bescheiden viering plaats, waarbij aandacht wordt geschonken aan traditionele klederdrachten, culinair, zang en dans.

Een groep Saramaccaners die regelmatig bij elkaar komt en werkt onder de naam Commissie Saamaka Daka 19 september heeft het voornemen de herdenking van 19 september 1762 meer diepgang te geven.

Vandaar dat er op 24 augustus in de tuin van Royal Torarica een onderhoud heeft plaatsgevonden tussen de voorzitter en leden van deze commissie en de NCHJ.

BEKIJK OOK
Slachtoffers mishandeld en gekneveld tijdens gewapende inbraak

De voorzitter van de Commissie Saamaka Daka 19 september, Renaldo Huur, heeft aangegeven dat er een grootse viering voor dit jaar gepland is, waarbij alle Saramaccaners in de gelegenheid zullen worden gesteld te participeren aan de activiteiten in de stad en in de dorpen.

Voor deze grootse viering zou een vrije dag op zijn plaats zijn. Daarom is aan voorzitter Herrenberg gevraagd het verzoek voor een eenmalige vrije dag op donderdag 19 september door te geleiden naar de regering.

De Commissie Saamaka Daka 19 september spreekt de hoop uit dat dit verzoek zal worden gehonoreerd, zodat er voor de eerste maal in de geschiedenis passende aandacht kan worden besteed aan deze herdenking.

Er is een lezing gepland op 18 september die betrekking heeft op de historische en culturele waarden van de gebeurtenissen op 19 september 1762.