Herdenking Vliegramp 7 juni 1989 krijgt bijzondere dimensie

Op 7 juni worden in Nederland en Suriname opnieuw herdenkingen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vliegramp bij Zanderij georganiseerd. Na 29 jaar krijgt de herdenking deze keer in Suriname bijzondere dimensies, voorzitter van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal, Roy Raymond de Miranda.

Voor het eerst sinds deze tragische geschiedenis zal de president van de Republiek Suriname en De Nationale Assemblee worden gevraagd om dit plechtige evenement met ingang van 7 juni 2019 uit te roepen tot een Nationale Dodenherdenking waarbij iedere 7e dag van de maand juni in geheel Suriname de vlaggen halfstok zullen worden gehesen en 1 minuut stilte in acht zal worden genomen.

Bovendien zal er op de Mediahuizen in Suriname een beroep worden gedaan om op de Nationale Dodenherdenking tussen 10.00 en 12.00 uur (het officiële herdenkingsmoment) aangepaste programma’s uit te zenden.

Elk jaar rond 7 juni organiseert de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal herdenkingsbijeenkomsten. Die jaarlijkse ontmoetingen zijn zorgvuldig een eerbetoon aan alle omgekomen passagiers van het rampvliegtuig, de overlevenden en nabestaanden, en zijn bedoeld om stil te staan bij de slag die door de ramp werd toegebracht aan het Surinaamse voetbaltalent in Nederland, de Surinamers in Suriname en die in Nederland, alsmede de in de Diaspora levende Nederlanders van Surinaamse afkomst.

Vandaag zal er onder auspiciën van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal wederom een sobere en ingetogen herdenkingsplechtigheid plaatsvinden bij het Monument aan de Jaggernath Lachmonstraat. Er zullen kransen worden gelegd en enkele belangrijke redevoeringen worden gehouden.

Met dit herdenkingsaspect kijkt de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal ook bewust naar de toekomst. De realisatie van de Kleurrijk Voetbal Academie, met een daarbij behorend Kleurrijk Dorp dat als Bedevaartsoord zal dienen, staat echter als hoogste prioriteit op de agenda. De president besloot op 6 juni 2017 de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal, voor de realisatie van de voornoemde Kleurrijk Voetbal Academie, 10 ha grond ter beschikking te stellen. Een besluit dat in de uitvoering, nog op zich laat wachten.

Tijdens een persconferentie in 1999 te Paramaribo, pleitte de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal eveneens voor het organiseren van een symposium over traumaverwerking en daaraan gekoppeld, de opzet van een professioneel rampenbestrijdingsinstituut. Dat voornemen zal in het 1ste kwartaal van 2019 daadwerkelijk vorm worden gegeven.

Bij de herdenking vandaag zullen onder andere de president, de ministers van RGB, Sport en Jeugdzaken en die van Defensie een boodschap brengen. Ook zal de huidige stand van zaken rond de oprichting van de Sonny Hasnoe Kleurrijk Voetbal Academie aan de orde komen.(GFC)