fbpx
Hennepteelt een feit

GFC NIEUWS- Door het ondertekenen van de Memorandum of Understanding (MoU) is de Hennepteelt een feit geworden.

Deze week hebben de minister van Natuurlijke Hulpbronnen(NH), Sergio Akiemboto en zijn collega van Volksgezondheid, Antoine Elias, hiervoor een MoU ondertekend.

Het doel is om een samenwerking te bewerkstelligen tussen het bedrijf InVitroPlants, ressorterende onder Grassalco, voor het produceren van cannabisplantjes en -zaden die bestemd zullen zijn voor kleine- en middelgrote telers in Suriname.

Volgens de NH-minister heeft de Hennepteelt voordelen voor de economie van het land. Wereldwijd is dit product zich aan het ontwikkelen. Maar, geeft minister Akiemboto toe, dat er hiervoor wetgeving nodig is om dit traject te organiseren. Daar heeft het ministerie van Volksgezondheid de afgelopen periode aandacht aan besteedt.

Om over te gaan tot de uitvoering zijn enkele randvoorwaarden gesteld. Een belangrijke voorwaarde is de levering van kwalitatief plantmateriaal, waardoor er regelmatig voldoende geproduceerd kan worden.

InVitroPlant is namelijk de geschikte partner voor de uitvoer van dit project.

De NH-bewindsman is er zeker van dat InVitroplant dit aankan en hiervoor haar deskundigen zal inzetten. Gaandeweg zal er gekeken worden om ook het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij (LVV) bij te betrekken aan dit gebeuren.

Hennepteelt, die onder andere ingezet wordt voor de productie van vezel, medicijnen en kleding, is naast goud significant aan het uitgroeien. Een reden dus, waarom naar zeggen van de minister hierin kan worden geïnvesteerd. Bovenal is het gebruik van de Hennepteelt milieuvriendelijk.

Ook de minister van Volksgezondheid is de mening toegedaan dat de Hennepteelt wereldwijd aan het stijgen is, vandaar dat hij geen twijfels heeft over het ondertekenen van deze MoU.

Kennismakingsbezoek

Eerder dit jaar bracht de voorzitter van het Advies- en Monitoringsorgaan Wetenschappelijk Onderzoek Hennepteelt, Boy Guardiola, een kennismakingsbezoek aan minister Akiemboto.

Tijdens dit bezoek heeft Guardiola de NH-topman geïnformeerd over de status met betrekking tot de opzet van de hennep industrie voor ons land.

Guardiola maakte daarbij onder andere het doel welke zijn organisatie heeft kenbaar, namelijk; Suriname economisch voordeel te laten halen uit de booming industriёle en medische hennepindustrie.

De heersende paradigma’s binnen de samenleving moeten geminimaliseerd worden en de maatschappelijke weerstanden ten aanzien van de implementatie van de Canabis Industrie in ons land, moet worden weggenomen cq verminderd.

Ook de wetgeving moet volgens Guardiola worden gewijzigd.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…