Tegenwoordig is eten volop verkrijgbaar en op alle uren van de dag. Als je moe en hongerig bent, kun je al dat lekkers een stuk slechter weerstaan. Daar moeten we allemaal mee leren omgaan, met die verlokkingen en valkuilen. Kijk samen met je kind wat zijn zwakke momenten zijn en hoe hij deze situaties kan omzeilen of verbeteren. Kies de strategie(ën) waarin je kind zich het beste herkent.
Ga verleidingen uit de weg
Zorg dat je niet oog in oog komt met snacks. Ga niet de supermarkt in als je vrienden wat te eten gaan kopen en jij geen honger hebt. Kies een andere route van school naar huis zodat je niet langs die fastfoodketen komt en loop niet die schoolgang in waar de snoepautomaat staat als je er niks te zoeken hebt.
Maak verleidingen kleiner
Als je een hele verpakking chips naast je hebt liggen, eet je er geheid meer van dan je van plan was. Pak daarom alleen wat je echt op wilt eten en doe dat in een schaaltje. De rest stop je weer terug in de kast.
Zoek afleiding
Je hebt zo’n zin om iets te eten, maar pas over een uur is het avondeten klaar. Ga dan actief iets anders doen, zodat je er niet meer aan denkt. Bel of app iemand, doe een spelletje of klusje. Vaak is de zin om te snoepen dan wel weer gezakt.
Zeg nee
Het kost wat wilskracht, maar zeg gewoon nee tegen jezelf (en anderen) op het moment dat je eten krijgt aangeboden of binnen handbereik staat. Nadeel is dat wilskracht ook ‘op’ raakt, dus dit gaat meestal maar een tijdje goed. Als je moe bent, dan is dit lastig.
Stel regels op
Wat is een moment waarop je vaak te veel snoept? Maak een regel die je op dat moment kan toepassen. Zorg dat er een actie in zit, dus niet: ik ga minder snoepen, maar ‘als ik bij het computeren zin heb in chocolade, dan eet ik fruit’.