fbpx

Heeft Suriname genoeg medicinale zuurstof om coronazieken in ademnood te helpen?

INGEZONDEN- Heeft Suriname voldoende medicinale vloeistof in het geval wij te maken krijgen met een ernstigere uitbraak van het coronavirus en meer zieken in ademnood raken?

Ongeveer de helft van de Intensive Care- bedden in ons land worden momenteel bezet door coronapatiënten die er erg aan toe zijn.

Maar gelet op de nieuwe veel besmettelijkere virusvarianten, vooral de Indiase variant B1617, moeten wij helaas rekening ermee houden dat dit aantal snel kan verdubbelen of zelfs vertienvoudigen.

Vorige maand nog kwamen artsen in India op de tv vertellen dat de coronaproblemen in hun land al een hoogtepunt hadden bereikt.

Alles leek de goede kant op te gaan. Maar zoals wij nu meemaken was dat een grote vergissing. Het aantal besmettingen daar is in rap tempo gestegen, ongeveer 30 X hoger. Het kan dus heel snel de verkeerde kant opgaan!

De ellende die dat nu in India veroorzaakt is bij een ieder al bekend. De zieken stikken letterlijk op de parkeerplaatsen van hospitalen omdat ze niet geholpen kunnen worden.

BEKIJK OOK
Landen keuren resolutie goed voor ondersteuning toegang tot monkeypokkenvaccin Pan-Amerikaanse regio

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Suriname zeker tot volgend jaar in strenge lockdown en bedrijven gaan over de kop, voorspelt KSVC

Het is de hoop dat het in Suriname niet zover komt, maar wij kunnen dat ook niet uitsluiten. Het is daarom een taak van de overheid om zich goed hierop voor te bereiden.

Maar de grootste verantwoordelijkheid ligt toch bij de gemeenschap, bij U.

Er zijn 4 basisregels waar men zich aan moet houden om besmettingen te voorkomen: 2 meter afstand bewaren van anderen, goede kwaliteit mondkapjes (N95 of FFP2) gebruiken, handen regelmatig desinfecteren en binnenruimtes goed ventileren door ramen open te houden.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]