fbpx

Heb je moeite met slapen? Wetenschappers adviseren fysieke activiteit aan

GFC NIEUWSREDACTIE- Een studie van meer dan 34.000 volwassenen suggereert dat lichaamsbeweging een effectievere oplossing kan zijn voor slapeloosheid dan slaapmiddelen.

Veel mensen die slapeloosheid ervaren, wenden zich tot medicatie, maar dit nieuwe onderzoek suggereert dat fysieke activiteit een beter alternatief kan zijn.

“We hebben waargenomen dat mensen die in een betere fysieke conditie zijn, een lager risico hebben op het nemen van voorgeschreven slaappillen”, zegt Linda Ernstsen, universitair hoofddocent aan de afdeling Volksgezondheid en Verpleging van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU).

“Bijna 5800 van de deelnemers ontvingen hun eerste voorgeschreven slaapmedicatie tijdens de onderzoeksperiode,” zegt Ernstsen. Dit betekent dat ongeveer 17 procent van de slaapproblemen van de deelnemers ernstig genoeg was om een recept van hun arts te rechtvaardigen. Maar de deelnemers die in de beste conditie waren, gebruikten minder van deze geneesmiddelen op recept.

OOK INTERESSANT
Korte nachtrust gelinkt aan bijna verdubbeld risico op verstopte beenslagaders

Helaas is het gunstige effect van lichaamsbeweging sterker voor mannen dan voor vrouwen. De bevindingen tonen aan dat de fitste mannen een 15 procent lager risico hadden om medicijnen nodig te hebben voor lastige slaapproblemen.

De resultaten van de recente studie zijn nu gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings.