‘Heb ik nooit gezegd!’: Amerikanen vertrekken uit Syrië, maar minder snel dan gemeld

Alle internationale media wisten het zeker: Donald Trump had aangekondigd dat alle Amerikaanse troepen binnen vier maanden teruggehaald zouden worden uit Syrië. Leugens, zegt Trump, want “dat heb ik nooit gezegd,” bezweert de opperbevelhebber Amerikaanse leger.

Trump ontkende dat hij het leger een specifieke tijdlijn had opgegeven. “Ik heb nooit snel of langzaam gezegd,” zei Trump woensdag. “Iemand heeft ‘vier maanden’ gezegd, maar dat heb ik ook nooit gezegd.”

De abrupte terugtrekking, die door vriend en vijand werd bekritiseerd, deed bij Koerdische strijders in Syrië de angst ontstaan dat zij overgeleverd zouden zijn aan de genade van het Turkse leger.

Het Pentagon maakte zich zorgen over de belofte dat de Koerden de wapens mochten houden die hen door de Amerikanen waren verstrekt.

Woensdag kondigde Trump aan dat Amerikaanse troepen nog enige tijd in Syrië zouden blijven om de Koerden te beschermen.

Ondanks de vage tijdlijn zijn nu reeds Amerikaanse soldaten op weg naar huis. Turkse media meldden dat bijna 50 Amerikaanse soldaten een “militair magazijn” in het noordoosten van Syrië hadden verlaten en de inventaris hadden overgebracht naar Irak.

Overige berichten