Hawaii: ‘Loos alarm toont noodzaak voor gesprek Kim — Trump’

Het valse bomalarm dat dit weekend voor grote paniek zorgde in Hawaii is het beste bewijs dat de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea zo snel mogelijk met elkaar om de tafel moeten gaan, zegt een Amerikaanse politica.

Zaterdag zou een medewerker van de Hawaii Emergency Management Agency tijdens een dienstwisseling “per ongeluk op de verkeerde knop” gedrukt hebben.

Het gevolg was dat een alarm uitging naar meer dan een miljoen mobiele telefoons op het eiland met de waarschuwing om onmiddellijk dekking voor een inkomende ballistische raket te zoeken in een schuilkelder.

Tulsi Gabbard (foto), vertegenwoordiger van Hawaii in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zegt dat de angst voor een Noord-Koreaanse aanval reden zou moeten zijn voor de twee wereldleiders om de spanningen tussen elkaars landen te bespreken.

Zij noemt de Amerikaanse eis, dat Noord-Korea eerst zijn nucleaire wapens moet opgeven vóór er sprake kan zijn van zulke gesprekken, onrealistisch.

Noord-Korea ziet immers zijn kernwapens als enige afschrikmiddel dat de Verenigde Staten moet weerhouden het land binnen te vallen en het bewind omver te werpen.

Hawaii is het dichtstbijzijnde Amerikaanse doelwit als Noord-Korea ooit mocht besluiten aan te vallen. Een Noord-Koreaanse kernbom zou in ongeveer 20 minuten Honolulu kunnen bereiken.

Overige berichten