fbpx
Facebook Pagelike Widget

Hartfalen bij vrouwen onderschat

Hartklachten bij vrouwen worden vaak onderschat, terwijl het doodsoorzaak nummer één is bij de vrouw. De reden is simpel: sinds jaar en dag is bijna al het onderzoek naar hartfalen gericht op mannen. En dus worden symptomen die alleen bij vrouwen voorkomen over het hoofd gezien.

Het kan verkeerd uitpakken als vrouwen voor hun klachten worden behandeld als mannen. Dit seksisme in de medische wetenschap kost zelfs vrouwenlevens.

Een hartinfarct bij vrouwen wordt vaker gemist dan een hartinfarct bij mannen. Volgens cardioloog Hariette Verwey(foto) komt dit doordat vrouwen vaak andere klachten hebben dan de typische, bekende hartklachten als druk op de borst, zweten en uitstralende pijn naar de armen en de kaak.

Omdat het spoedig herkennen en behandelen van de symptomen hartinfarct het herstel versnelt en de kans op een positieve uitkomst vergroot is het belangrijk om de symptomen van een hartinfarct te kunnen herkennen.

In dit kader organiseren het St. Vincentius Ziekenhuis en Women’s Rights Centre op dinsdag 5 mei een inleiding Gender en Hartfalen die verzorgd zal worden door dr. Harriette Verwey, cardioloog in het Leids Universitair Centrum.

Hartklachten herkennen

De klachten die vrouwen ervaren tijdens hartproblemen zijn vaak anders en vager dan de klachten die mannen ervaren. Toch is het van belang om de klachten te kunnen herkennen. Veel artsen brengen klachten van vrouwen niet direct in verband met het hart.

Ook vrouwen zelf herkennen de problemen niet altijd. Bij jonge vrouwen worden klachten al helemaal niet in verband gebracht met hartfalen. Doordat de klachten niet herkent worden, wordt de juiste diagnose vaak gemist.

Volgens Verwey zorgt dit ervoor dat vrouwen onnodig sterven aan onbehandelde hart- of vaatziektes.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.