fbpx

Hart- en vaatziekten en voeding

De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde leefstijl: niet roken, een gezond gewicht, voldoende beweging en gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf met voldoende groente en fruit, vis, en vezels en weinig verzadigd vet.

Deze voedingsadviezen zijn ook zeer belangrijk voor hartpatiënten en mensen met een hoger risico op hart- en vaatziekten, zoals mensen met een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of diabetes. Met de arts kan in deze gevallen worden bekeken of cholesterol- of bloeddrukverlagende geneesmiddelen en aanvullende voedingsadviezen verstandig zijn.

Als je eet volgens de Schijf van Vijf zorg je goed voor je hart en bloedvaten. In de Schijf van Vijf staan namelijk producten die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals volkorenproducten, groente, fruit, noten en vis. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je ook genoeg vezels en kalium binnen en vervang je verzadigde vetten door onverzadigde vetten. Verder krijg je niet te veel producten en stoffen binnen die juist minder goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals rood vlees en zout. Vleeswaren en alcohol staan niet in de Schijf van Vijf.

OOK INTERESSANT
Dat je pas gelukkig kan zijn met een dikke auto, groot huis en veel geld is onzin

Daarnaast zorgt een gezond gewicht behouden of krijgen, niet roken en minimaal een half uur beweging per dag voor een verminderd risico op hart en vaatziekten.