fbpx

Harde maatregelen treffen tegen personen die privégegevens derden verspreiden

INGEZONDEN– De druk op onze privacy neemt toe. Met name het groeiende gebruik van ICT maakt dat onze gegevens, zowel privé als zakelijk, gewild of ongewild, voor velen zichtbaar zijn.

Dat willen we niet, we willen dat onze privacy verantwoord en duurzaam gewaarborgd is.

Ook willen we niet dat derden bewust gevoelige privé-informatie verspreiden met de bedoeling ons te schaden.

Twee recente gevallen, betreffen uittreksels van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk, die op social media zijn gedeeld.

Kort voor de inauguratie van Santokhi tot president werd een uittreksel uitgelekt om aan te tonen dat hij nog niet gehuwd was met Melissa Seenacherry.

Deze week werden gegevens van Brunswijk uitgelekt om aan te tonen dat hij niet 60, maar 59 jaar oud is geworden.

Terwijl landen in de Europese Unie beschikken over goede privacywetgeving is dat in Suriname helaas nog niet het geval, ondanks het wetsontwerp Bescherming Privacy en Persoonsgegevens in het recente verleden is aangeboden aan De Nationale Assemblee.

Maar toch kan schending van de privacy worden afgestraft, omdat dat geregeld is in de Grondwet van Suriname.

OOK INTERESSANT
Himmat, Vertraco Shipping en OHM doneren hulpgoederen met 150 jaar Hindustaanse Immigratie

De regels zijn verder ook in het Bupo-verdrag geregeld en in het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens, waar we bij zijn aangesloten.

In vergelijking met Nederland en het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk zien we dat Suriname geen specifieke privacywet heeft, evenals privacy gerelateerde wetgeving zoals voor ambtenaren, maar ook bescherming tegen zaken als smaad.

Er is wel enige mate van bescherming, maar de juiste definitie van wat privacy precies inhoudt en wanneer je de regels hebt overtreden, hebben we nog niet met elkaar afgesproken.

Op dit moment stellen we via de onrechtmatige daad vast of onze privacy is geschonden. Elke keer dat iemand vindt dat zijn privacy geschonden is, moet die naar de rechter.

D. Braumiller

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Allen in Suriname die leugens verspreiden op internet over politici strafrechtelijk vervolgen