Happy single: 5 tips van de wetenschap

Klinisch psycholoog Jennifer Taitz schreef het boek How to Be Single and Happy. Daarin bespreekt ze alle wetenschappelijk bewezen tips die je gelukkiger maken wanneer je alleen door het leven.

1. Vul je dagen met betekenisvolle activiteiten

Onderzoekers zijn het er over eens dat gelukkig zijn meer gaat over hoe je je tijd doorbrengt en je gemoedstoestand dan of je een relatie hebt of niet. Je kan immers eenzaam en depressief zijn terwijl je een relatie hebt. Je leidt een gelukkig leven wanneer je betekenisvolle activiteiten doet, sociale ondersteuning hebt en mindfull bent. Het is belangrijk dat je gaat genieten van wat je doet en van wat er gebeurt.

2. Besef dat niet al jouw gedachten feiten zijn

Een negatieve spiraal breken (bijvoorbeeld denken dat je nooit de liefde van je leven zal ontmoeten) kan moeilijk zijn. Wat kan helpen, is jezelf eraan herinneren dat niet alles wat door je hoofd spookt realiteit is.

3. Wacht niet met je doelen tot je een relatie hebt

Taitz geeft haar ongelukkige single patiënten de opdracht om zichzelf een vraag te stellen: hoe zou een gelukkige relatie je leven veranderen? Misschien ben je minder beschaamd over jezelf? Misschien zou je meer relaxen? Misschien zou je minder om je uiterlijk geven? Meestal kaatst Taitz dan al een vraag terug: waarom begin je daar nu al niet mee?

4. Zie het verleden als een les, niet als fout

Veel mensen die pech hadden in vorige relaties denken dat hun liefdesleven gedoemd is om te mislukken. Maar wat doe je wanneer een slecht verleden een mooie toekomst tegenhoudt? Dr. Taitz stelt dat je eerst alles moet doen om je ex te vergeten. Ontvolg ze op sociale media en stop met over hen te praten tegen je vrienden.

5. Zet je date niet op een piëdestal (maar jezelf wél)

Het is leuk dat je enthousiast bent over een nieuwe date. Maar er is een klein verschil tussen iemand leuk vinden en hopen dat het je ware liefde is. “Fantaseren over een date kan even schadelijk zijn als terugdenken aan slechte herinneringen, omdat je er valse hoop van krijgt.” Als je té hard wilt dat je nieuwe verovering ‘de ware’ wordt, dan ga je misschien slechte eigenschappen door de vingers zien.