fbpx
Hanuman Jayanti grootst gevierd

Wereldwijd is gisteren de “Hanuman Jayanti” of te wel de aardse geboortedag van de hindoe God Hanuman herdacht.

Ook in Suriname hebben de meeste mandirs een extra dienst gehouden. Hierbij hadden devoten de gelegenheid om persad en bloemen te offeren. Verder zijn ook vooral de heldendaden van Hanuman belicht en bezongen.

Ofschoon Hanuman zeer aanbeden is onder de Hindoes, verwierf Hij veel bekendheid in Suriname tijdens de vertoning van de beroemde epos Ramayana ( in het Sanskrit van Balmiki, in het Hindi van Tulsidas).

Hanuman is namelijk onlosmakelijk verbonden met Ram en Sita. Wanneer Sita ontvoerd wordt door Ravan, speelt Hanuman een grote rol in het terugvinden van Sita en het verwoesten van de macht van Ravan.

Deze devote dienaar van Ram wordt als een grote held (Mahaveer) beschreven, die met een niet te evenaren toewijding en trouw vele daden van moed en durf heeft verricht.

Hanuman is het evenbeeld van nederig zijn. In deze dagen nu de menselijke waarden verminderen en er veel moed, dienstbaarheid en waarheid nodig is om een liefdevol leven te leiden is Hanuman het grote voorbeeld. Hij leert de mens telkens opnieuw de betekenis van Bhakti, toewijding.

In het hindoeïsme is Hanuman een van de edelste figuren en zijn heldendaden vormen geliefkoosde gespreksonderwerpen van kinderjaren af tot aan de dood toe.

Elke hindoe wordt dagelijks geacht de Hanuman Chalisa te reciteren. De Hanuman Chalisa is een hymne / gedicht / gebed van 40 verzen aan en over Hanuman. Hanuman vertegenwoordigt de flexibiliteit en de kracht om obstakels te overwinnen.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.