fbpx

Handzame informatie over Hindostaanse migratiegeschiedenis 1873-2015

GFC NIEUWS- Hindostanen vormden na 1945 de grootste bevolkingsgroep in Suriname. Hun geschiedenis is echter minder bekend.
Daarom heeft professor Chan Choenni de geschiedenis van Hindostanen in een handzaam boekje van 52 pagina’s bijeengebracht.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. De verwachting was dat het merendeel van de ex- tot slaafgemaakten niet bereid zouden zijn om op de plantages te blijven werken, werd het zogeheten Staatstoezicht ingevoerd.
Het tienjarig Staatstoezicht hield in dat de ex-totslaafgemaakten verplicht waren tegen loon te werken op de plantages.
In die tussentijd had de Nederlandse regering een overeenkomst gesloten met de Britse regering om contractarbeiders uit Brits-Indië (het huidige India) te rekruteren voor arbeid op de plantages in Suriname. Vanaf 1873 tot 1916 zijn ruim 34.000 Hindostaanse contractarbeiders overgebracht naar Suriname. Hun nakomelingen worden Hindostanen genoemd. Het grootste deel bestond uit hindoes (80%). Twintig procent van de aangevoerde contractarbeiders was moslim.
Er zijn in het boekwerk ook historische foto’s opgenomen die een sfeerbeeld geven van de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap door de tijd heen.
Het toont op handzame wijze hun bijzondere geschiedenis. In dit boek is er ook aandacht voor de migratiegeschiedenis van Hindostanen naar Nederland vanaf 1973 met daarbij de focus op hun migratiemotieven, sociaal-economische positie en integratie in de Nederlandse samenleving.
De migratiegeschiedenis van Hindostanen geeft de kracht weer van een gemeenschap die met succes heeft weten te integreren in de nieuwe samenleving (Suriname en Nederland) met behoud van de eigen culturele identiteit.
Het boek kost €5,- exclusief verzendkosten en is te bestellen bij Hindorama.com ([email protected]) of een van de verkooppunten. Meer info: www.Hindorama.com.