Handhygiëne speelt cruciale rol in de strijd tegen COVID-19

GFC NIEUWS- Handhygiëne speelt een cruciale rol in de strijd tegen COVID-19.

Handen spelen namelijk een zeer belangrijke rol bij de overdracht van COVID-19. Dit zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) op Wereld Handhygiëne Dag vandaag, 5 mei.

Volgens de WHO verspreidt COVID-19 zich voornamelijk via druppel- en contactoverdracht. Door besmette mensen en besmette objecten of oppervlakken aan te raken, kunnen handen virussen verspreiden. Ook bij het aanraken van andere oppervlakken en de mond, neus of ogen bij aanraking.

De wereldwijde handhygiënecampagne van de WHO met als thema SAVE LIVES: Clean Your Hands mobiliseert daarom mensen over de hele wereld om de de bewustwording over handhygiëne in zorginstellingen te vergroten en zo de gezondheidszorg te beschermen.

Ook in Suriname is de bewustwording over een goede handhygiëne in de afgelopen jaren vergroot. En met de Covid-19 pandemie is handen wassen nóg belangrijker geworden. Dat scholieren in de afgelopen jaren zijn getraind om hun handen op de juiste manier te wassen, werpt nu zijn vruchten af, zegt microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Samen met Intermed Caribe is hij al jaren de motor achter het handenwassentoernooi.

Verschuiven scholentoernooi

Door de lock-down zal de scholenwedstrijd niet meer rond 5 mei worden gehouden. Stutgard is echter geen voorstander van een algehele stopzetting van het toernooi. Juist nu, met Covid-19, is het belangrijk dat de kinderen en volwassenen leren hoe zij op de juiste manier hun handen moeten wassen.

Het Intermed Caribe Handenwassen Scholentoernooi zal daarom gewoon door moeten gaan, al is het op een later tijdstip, benadrukt Stutgard. Het nut van handenwassenprogramma’s is tijdens de huidige Covid-19 pandemie meer dan duidelijk, stelt de microbioloog.

Stutgard benadrukt de noodzaak om er een goede hygiëne op na te houden. Op deze manier zal het virus zich niet onnodig verspreiden.

Stutgard heeft in de afgelopen 11 jaren meer dan vijftienduizend kinderen getraind in handenwassen. Het gaat voornamelijk om leerlingen van basisscholen.

Bewapend in de strijd tegen infecties

Een van de scholen die Stutgard heeft bezocht, vlak voordat het Coronavirus in Suriname werd geregistreerd, was de Christiaan Davidschool. Zij hebben aan het begin van dit jaar een training handenwassen gevolgd. Daardoor zijn ze beter bewapend in de strijd tegen infecties, zoals Covid-19. Andere scholen die in het kader van het handenwassenscholentoernooi waren getraind, zijn de O.S. Clarkeschool en regerend kampioen O.S. Dijkveld.

De Sint Alfonsiusschool zal het district Nickerie vertegenwoordigen tijdens het later te houden scholentoernooi. Ook deze leerlingen hebben inmiddels hun training achter de rug. Volgens de WHO is een handwassysteem met zeep een fundamenteel onderdeel van gezonde scholen.

Uit cijfers van deze internationale organisatie blijkt onder meer dat handenwassenprogramma’s op school het ziekteverzuim met maar liefst 54% verminderen.

Overige berichten