Handhygiëne ook belangrijk voor kinderen met een beperking

In de afgelopen periode hebben ruim 70 enthousiaste leerlingen van de Kennedyschool de handenwassentraining van voedseltechnoloog Ricky Stutgard gevolgd.

Vanwege hun auditieve (gehoor)beperking verliep deze training op een bijzondere manier, met behulp van een gebarentolk.

“Ik vind het fantastisch dat de Kennedyschool ook zal meedoen aan het scholentoernooi. Ze zijn normaal, net als alle andere kinderen. Het enige is dat ze auditief beperkt zijn; ze horen niet, maar cognitief zijn ze in staat om alles mee te nemen. Ik ben zo benieuwd naar het scholentoernooi en ik kan nu misschien al djaffen dat ze als beste uit de bus kunnen komen”, lacht Renate Wartes, directrice van de Kennedyschool.

Voor Stutgard was het een geheel nieuwe ervaring: “Twee jaar geleden had ik een van de kinderen gehad op de universiteit, maar nu heb je zeker 70 kinderen gehad, waardoor je een heleboel aanpassingen moest plegen. Je moest veel duidelijker praten, ze gaan veel ernstiger naar je kijken. Hoogtepunt was de manier waarop ze applaudisseren, want dat kende ik helemaal niet. Het was erg leuk!”

Ook de leerlingen van de Louis Brailleschool hebben heel veel kunnen leren tijdens de training. Daar kan schoolhoofd Jennifer Tjon A Joe van meepraten. “Om eerlijk te zijn, toen ik mijn eigen handen onder de glowbox mocht zetten, schrok ik van de troep die erop zat en ook nadat ik gewassen had schrok ik. We zullen er als school nu er meer op gaan letten dat de kinderen hun handen vaker gaan moeten wassen. En niet zomaar handen wassen, maar net zoals meneer Stutgard ons dat geleerd heeft. Ik kijk reikhalzend uit naar de scholenwedstrijd. Het is nieuw voor ons nieuw en dit is eigenlijk al altijd wat we wilden hebben voor onze kinderen, want we worden heel vaak vergeten. En als we ergens bij betrokken worden, grijpen we het met alle handen die we hebben aan”, glundert Tjon A Joe.

Net als beide scholen voor leerlingen met een beperking, staan de reguliere deelnemers aan de handenwassenscholenwedstrijd klaar om morgen op Clevia Park hun kunnen te tonen. De O.S. Dijkveld zal haar kampioenstitel tegenover de Nawabischool, de Sint Ignatiusschool en de O.S. Devisbuiten verdedigen.

Het scholentoernooi maakt deel uit van het handenwassenprogramma en wordt jaarlijks georganiseerd door Intermed Caribe in samenwerking met haar partners BOG, RGD, de districtscommissariaten Noord-Oost en Zuid-West. Zij worden hierin ten volle ondersteund door voedseltechnoloog Stutgard.

Overige berichten