Handenwassenscholenwedstrijd binnenkort van start

De handenwassenscholenwedstrijd gaat binnenkort van start.

Dit jaar wordt de vierde editie gehouden. Voedseldeskundige en trainer Ricky Stutgard stelt dat jong geleerd, is oud gedaan. Daarom wordt begonnen bij de jongeren. Aan het handenwassenscholentoernooi doen kinderen van de basisschool deel.

Doorgaans ligt het aantal deelnemende scholen op vijf. Deze scholen zullen in wedstrijdverband via toneel, zang en dans het handenwassen demonstreren. Dat gebeurt elk jaar rond of omstreeks 5 mei, Wereld Handhygiënedag. Daarvoor geeft een deskundige jury punten en op basis van het aantal behaalde punten wordt de winnaar van het toernooi uitgeroepen.

“Het is heel leuk en heel mooi. We denken soms dat Surinamers geen talent hebben, maar als je dus ziet hoe kinderen van de vijfde klassen het handen wassen uitbeelden… Want we hebben het bijvoorbeeld stijfjes gedemonstreerd, maar hoe ze het in toneel, in zang en dans kunnen presenteren, is heel mooi”, zegt Stutgard.

Infecties voorkomen

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn de meeste infecties te voorkomen door een goede handhygiëne. Daartoe moeten de handen op de juiste momenten en op de juiste manier worden gereinigd. Middels Wereld Handhygiënedag moedigt de WHO iedereen aan om een goede handhygiëne uit te oefenen. Dit jaar wordt de nadruk gelegd op een goede handhygiëne binnen de gezondheidszorg.

De WHO stelt dat elk jaar wereldwijd honderden miljoenen patiënten worden getroffen door zorginfecties. Meer dan de helft van deze infecties kan worden voorkomen wanneer zorgverleners hun handen op de belangrijkste momenten in de patiëntenzorg goed reinigen.

Medische handhygiëne

Handhygiëne is het reinigen van je handen met of zonder het gebruik van water of een andere vloeistof, of met het gebruik van zeep, voor het verwijderen van aarde, vuil en / of micro-organismen.

Medische handhygiëne heeft betrekking op de hygiënepraktijken met betrekking tot de toediening van medicijnen en medische zorg, die ziekten en de verspreiding van ziekten voorkomt of minimaliseert.

Het belangrijkste medische doel van het wassen van de handen is het reinigen van de handen van ziekteverwekkers (inclusief bacteriën of virussen) en chemicaliën die persoonlijk letsel of ziekte kunnen veroorzaken.

Overige berichten