Handenwassen verwijdert ziektekiemen en voorkomt infecties

Veel mensen beschouwen handenwassen als logisch wanneer zij vuil en ziektekiemen uit de handen willen verwijderen. Handenwassen is echter meer dan dat.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) is handenwassen namelijk de belangrijkste procedure om verspreiding van infecties te voorkomen.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2008 alle bij haar aangesloten landen geadviseerd om het belang van een goede handhygiëne te promoten. Gebleken is namelijk dat jaarlijks een half miljoen kinderen jonger dan 5 jaar sterven als gevolg van ziekten, die verband houden met niet of onvoldoende de handen wassen.

Met het gezegde ‘Jong geleerd, is oud gedaan’ in gedachten, heeft voedseltechnoloog en handhygiënedeskundige Ricky Stutgard vandaag een interactieve handenwassensessie gehouden voor de jongste bezoekers van het Clevia Park. De kinderen mochten eerst hun handen insmeren met een fluorescerende lotion, dat hun handen onder de speciale Glow Box blauw deed oplichten. “Overal waar blauw is, is niet goed gewassen”, hield Stutgard de kinderen voor.

Na hun handen met water en zeep te hebben gewassen en daarna met wegwerppapier te hebben afgedroogd, mochten de kinderen opnieuw hun handen bekijken onder de Glow Box.

Zij keken verrast op toen bleek dat hun handen nog vele blauwe plekjes vertoonden. Daarna kregen ze van Stutgard een korte training over hoe zij hun handen goed en effectief moesten wassen. De sessie werd afgesloten met een vragenronde, waarbij de flinkste kinderen die elk een goed antwoord gaven een prijsje konden winnen.

Stutgard is een van de belangrijkste partners in het handenwassenprogramma, dat sinds 2015 wordt uitgevoerd. Desgevraagd zegt manager Graciella Wongsoredjo van Intermed Caribe, een van de trekkers van dit programma, dat voor de activiteiten van vandaag speciaal kinderen waren uitgenodigd, omdat de samenwerkende partners het bewustwordingsproces zo vroeg mogelijk willen beginnen.

“Waarom we het vandaag op Clevia Park hebben gehouden? Je wilt een healthy en happy lifestyle en dat is wat het park voorstaat. Handen wassen is daarbij een belangrijk onderdeel. Zo kun je immers schadelijke bacteriën elimineren”.

Voor Stutgard was de zondag doorbrengen op Clevia Park alleszins de moeite waard. Bij het stellen van vragen hadden de kinderen heel goed door waar het allemaal om gaat. De boodschap is dus goed bij hen overgekomen. “Ze gaan naar huis en vertellen mama en papa over hoe het moet. Ik ben tevreden over wat ik heb gezien”, aldus Stutgard.

Overige berichten