fbpx

Handen wassen met water en zeep of met alcohol reinigen indien er geen andere optie is

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- In deze coronaperiode is net als het bewaren van 2 meter afstand van anderen, het dragen van een mondkapje, het voldoende ventileren van binnenruimtes, het ook belangrijk om de handen te wassen met zeep en water.

Uiteraard is het niet altijd mogelijk om stromend water te hebben indien men bijvoorbeeld op straat of in een supermarkt is.

Experts adviseren om in die gevallen een eigen flesje alcohol mee te nemen voor handdesinfectie. De voorkeur gaat uit naar alcohol die ook voor consumptie geschikt is.

De kans dat er allerlei schadelijkere chemische toevoegingen zijn in de alcoholvloeistoffen die worden verkocht om te drinken is aanzienlijk klein tot verwaarloosbaar.

Het Amerikaanse FDA ziet bij onderzoek van de geprepareerde buitenlandse handgels, dus niet de alcohol die voor consumptie is bestemd, een toename van het gebruik van chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Kort samengevat: er zijn veel vooraf geprepareerde handgels die u niet helemaal meer kunt vertrouwen.

Ook de oplossingen die in uw handen worden gespoten bij sommige supermarkten en andere zaken zijn vaak op dubieuze wijze gemengd en beslist niet altijd te vertrouwen.

BEKIJK OOK
Man die 17-jarige zoon doodschoot en vervolgens zelfmoord pleegde had psychische problemen

De GFC Gezondheidsredactie heeft van winkelmedewerkers vernomen dat veel ondernemers de vloeistoffen uit bezuinigingsoverwegingen mengen en soms zelfs een geurtje toevoegen.

Het beste is om uw eigen handdesinfectant te gebruiken.

Let er wel op dat er tenminste 70 procent alcohol zit in de vloeistof die u gebruikt voor het desinfecteren. Desinfecteren met alcohol 70% zorgt ervoor dat bacteriën, virussen, schimmels en gisten grotendeels worden geëlimineerd.

Een goede en veilige optie is onder meer Marienburg rum van het Surinaamse SAB. Deze rum heeft 90 % alcohol en kunt u verdunnen met water.

Meng 100 mL Marienburg rum met 20 tot 25 mL kraanwater en u heeft een veilig zelf samengesteld handdesinfectant. Anderen nemen het zekere voor het onzekere en gebruiken de rum puur.

Een andere optie voor onderweg met de auto is dat u een paar grote flessen met water vult, vloeibare zeep meeneemt en uw handen hiermee wast.