fbpx

Handen desinfecteren of stuk wassen niet de belangrijkste preventieregel coronainfecties

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Ondanks er al bijna twee jaar lang regelmatig melding wordt gemaakt van de belangrijkste route waarop mensen besmet raken met het coronavirus, focussen de meesten in Suriname zich nog steeds op het ‘stuk’ wassen van de handen of het overmatig gebruik van desinfectantans.

Sinds maart 2020 publiceert GFC Nieuws over diverse wetenschappelijke onderzoekingen die uitwijzen dat infecties met het virus voornamelijk plaatsvinden via aerosolen in niet goed geventileerde ruimtes.

Aerosolen kunnen zich in de binnenruimtes ophopen en urenlang blijven hangen.

Ook mazelen, griep en de rhinovirussen kunnen zich allemaal verspreiden via microdruppels. De bevindingen van de researchers werden eerder onder meer gepubliceerd in Science.

Experts benadrukken dat het beter ventileren van binnenruimtes waar mensen bij elkaar komen of bij elkaar zijn geweest, van essentieel belang is om besmettingen met virussen te reduceren.

BEKIJK OOK: Maak de ramen open waar mensen bij elkaar komen om virusbesmettingen te reduceren

Ramen moeten indien dat mogelijk is zoveel mogelijk open blijven.

Bij honderden internationale wetenschappers bestaat er intussen ook al consensus: de kans op besmettingen via de handen is minimaal. Het is volgens hen de minst belangrijke besmettingsroute.

BEKIJK OOK  Dubbele handtransplantatie voor man met auto-immuunziekte

Anderen gaan een stap verder en trekken het zelfs in twijfel of het überhaupt mogelijk is om echt ziek te worden na contact met het virus via de handen.

Desondanks krijgt de Surinaamse gemeenschap nog steeds niet de juiste en belangrijkste preventie-informatie op dit stuk.

Bij het bellen naar het informatienummer 178 krijgen personen die in de wacht staan, tot op de dag van vandaag niets te horen over het beter ventileren door de ramen zo veel als mogelijk open te houden.

Ook tijdens persbriefings wordt er niet of nauwelijks een woord hierover gerept.

Het accent wordt steeds gelegd op handen wassen en desinfecteren, evenals het dragen van mondkapjes en afstand bewaren.

Maar in een niet goed geventileerde binnenruimte kunnen er zelfs op meer dan 10 meter afstand van elkaar virusbesmettingen plaatsvinden.

Vooral als er eenvoudige niet medische mondkapjes worden gedragen.